Η νεότητα του δέρματος δεν εξαρτάται μόνο από κρέμες και θεραπείες αισθητικής, αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες
Όπως εξηγεί ενδοκρινολόγος, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα τρόφιμα που, αν καταναλώνονται συχνά, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προκαλούν απώλεια ελαστικότητας και λάμψης στην επιδερμίδα.
Η διατροφή λειτουργεί ως “καύσιμο” για τα κύτταρα του δέρματος, και κάθε επιλογή που κάνουμε στο πιάτο μας αποτυπώνεται με τον καιρό στο πρόσωπο. Κάποια φαγητά αυξάνουν το οξειδωτικό στρες, επηρεάζουν τις ορμόνες και συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών — μηχανισμοί που συνδέονται άμεσα με τη φθορά και τη γήρανση του δέρματος.
Η ειδικός τονίζει ότι η ισορροπημένη διατροφή με άφθονα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και νερό είναι το πιο φυσικό και αποτελεσματικό «αντιγηραντικό μυστικό» — ενώ η υπερβολική κατανάλωση των “δύο ενοχών” τροφών, που αποκαλύπτει στην έρευνα, μπορεί να σβήσει τη φρεσκάδα της επιδερμίδας πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζουμε.
Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Μοντσέ Πράδος, ορισμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, διατηρώντας τη λάμψη και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ άλλα επιταχύνουν τη φθορά των ιστών και προάγουν την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.
Ποιες τροφές επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος
Τα τηγανιτά και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν οξειδωμένα λίπη που παράγουν ελεύθερες ρίζες, σημειώνει η ενδοκρινολόγος.
pexels
Όσο πιο τραγανό και χρυσαφένιο είναι το φαγητό, τόσο περισσότερο επιταχύνει τη γήρανση της επιδερμίδας. Επιπλέον, η μαγειρική σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη σύνδεση της ζάχαρης με τις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών και την απώλεια ελαστικότητας.
Η επιδερμίδα χάνει τη φυσική της απαλότητα και εμφανίζονται πρόωρα σημάδια γήρανσης. Η αποφυγή των τηγανιτών και των υπερ-επεξεργασμένων τροφών είναι μόνο η αρχή. Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, οξειδωμένα λίπη και πρόσθετα συστατικά αποτελούν ιδανική «συνταγή» για φλεγμονές και ταχύτερη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.
Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη αντίδραση της επιδερμίδας, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και μειώνοντας τη φυσική της λάμψη.
Η πρόληψη της γήρανσης μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σωστού τρόπου μαγειρέματος και μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.
Πηγή: bovary.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η νεότητα του δέρματος εξαρτάται από τις διατροφικές μας συνήθειες, όχι μόνο από κρέμες και θεραπείες.
- Η υπερβολική κατανάλωση τηγανιτών και υπερ-επεξεργασμένων τροφών επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.
- Τα τηγανιτά και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, επηρεάζοντας την ελαστικότητα του δέρματος.
- Η ισορροπημένη διατροφή με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες είναι κλειδί για τη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας.

Δημοφιλή
Ηράκλειο, η πόλη που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Τραγωδία στον Μυλοπόταμο - Εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν τις παράνομες επιδοτήσεις
Ανησυχία στα Χανιά για ρήγμα στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων (Φωτογραφίες)
ΟΠΕΚΕΠΕ: Για παράνομες επιδοτήσεις άνω των 120.000 ευρώ ελέγχεται ο αγροτοσυνδικαλιστής Κωνσταντίνος Ανεστίδης
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 65χρονος που έχασε την ζωή του σε τροχαίο στο Γάζι
Ανείπωτη θλίψη στον Κρουσώνα: «Έφυγε» ο Γιώργος Τζαγκαράκης, απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας
Νέα ανείπωτη τραγωδία - Μία νεκρή σε τροχαίο δυστύχημα
Χρυσοχοΐδης: Έρχονται συλλήψεις εγκληματικών οργανώσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ