Η διάκριση για το Λασίθι
Χανιά και Λασίθι πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια κατάταξη των βραβείων στο ελαιόλαδο, αποδεικνύοντας πως η Κρήτη δεν είναι απλώς η «ραχοκοκαλιά», αλλά η «αιχμή του δόρατος» της ελληνικής ποιότητας στο ελαιόλαδο.
Η Παγκόσμια Κατάταξη Ελαιολάδου (Olive Oil Times World Ranking) παρουσιάζει την παράμετρο της παγκόσμιας αριστείας στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Η αρχική ανάγνωση των δεδομένων της λίστας κατάταξης, επιβεβαίωσε τη θέση της Ελλάδας στην 3η παγκόσμια θέση (με τον παραγωγό “The Master Miller” από την Αρχαία Ολυμπία) και τον ρόλο της Κρήτης ως της «ατμομηχανής» της χώρας, καθώς παράγει το 1/3 του εθνικού ελαιολάδου.
Ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πλέον την πραγματική γεωγραφία πίσω από τις ετικέτες της κορυφαίας λίστας. Μια βαθύτερη ανάλυση, που συνδέει τους βραβευμένους παραγωγούς με την πραγματική τους έδρα, αποδεικνύει ότι η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας παθητικός «πάροχος» ποσότητας καλού ελαιολάδου. Αντιθέτως, πρωταγωνιστεί ενεργά και κυριαρχεί στη λίστα των κορυφαίων Ελλήνων παραγωγών, με επίκεντρο το νομό Χανίων, αλλά και με δυναμική παρουσία του Λασιθίου αφού το «Σκουτάρι» της οικογένειας Βάρδα, εντυπωσιάζει με την παρουσία του στον παγκόσμιο αυτό χάρτη του ανταγωνισμού.
Πηγή: freepik
Η διάκριση για το Λασίθι
Μια περίπτωση παραγωγού και ελαιολάδου με συνεχείς διακρίσεις που έχει θέση στο συγκεκριμένο κατάλογο είναι το “Skoutari Olive Oil”, που ισοβαθμεί στην 73η θέση παγκοσμίως (με 14.50 πόντους). Πρόκειται για ελαιόλαδο που παράγεται σε μια έκταση 60 στρεμμάτων, κυρίως από το ιστορικό χωριό της Κριτσάς. Αυτή η διάκριση τοποθετεί την Κριτσά και το Λασίθι στον παγκόσμιο χάρτη της ποιότητας (Olive Oil Times World Ranking) αποδεικνύοντας ότι η αριστεία στο κρητικό ελαιόλαδο διαχέεται σε όλο το νησί.
Η κυριαρχία στα Χανιά
Η εικόνα για τον νομό Χανίων είναι αποκαλυπτική. Στην κορυφαία 50άδα παγκοσμίως, η παρουσία του νομού είναι διπλή. Η “Melissa Kikizas SA” (36η θέση παγκοσμίως με 25.00 πόντους) αφορά ουσιαστικά το ελαιόλαδο “Terra Creta”, ένα προϊόν-ναυαρχίδα με έδρα τα Χανιά. Λίγο πιο κάτω, στην 50ή θέση (με 20.25 πόντους), συναντάμε την εταιρεία “Androulakis Eftychios Olive Oil Bottling LLC”, επίσης με έδρα τα Χανιά.
Η κυριαρχία των Χανίων δεν σταματά εκεί. Στη λίστα των κορυφαίων, ο παραγωγός “Renieris PC” (65η θέση με 16.50 πόντους) παράγει το βραβευμένο ελαιόλαδό του στην Κίσσαμο. Και βέβαια, το “Cretan Harvest” (73η θέση με 14.50 πόντους), που αρχικά αναγνωρίστηκε από το όνομά του, προέρχεται από το Νέο Χωριό, στην περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων. Με τις θέσεις αυτές ο νομός Χανίων τοποθετεί τουλάχιστον τέσσερις παραγωγούς του στην παγκόσμια ελίτ.
Το γεγονός ότι από τους επτά κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς που ταυτοποιήθηκαν, οι πέντε (5) είναι από την Κρήτη (τέσσερις από τα Χανιά και ένας από το Λασίθι), καταδεικνύει την πραγματική διάσταση της κρητικής κυριαρχίας στο ελαιόλαδο.

Δημοφιλή
«Βόμβα μεγατόνων» στο Βενιζέλειο
Κρήτη: Η μαντινάδα που τραγούδησε ο Σαμόλης «έλιωσε» το Tik Tok
Κρήτη: Η μερακλίνα που «μάγεψε» το κοινό με το χορό της - Δείτε βίντεο
Θλίψη στο Ηράκλειο για τον χαμό της αγαπητής Μάρθας που έφυγε από την ζωή
Στο αυτόφωρο γνωστή ηθοποιός καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα
Τυμπάκι: Ο 20χρονος ανιψιός ήταν αυτός που πυροβόλησε τον 60χρονο την ώρα που κοιμόταν
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από δάσκαλο στα Βορίζια: «Εφυγα από το σχολείο νύχτα, κυνηγημένος»
Τραγωδία στο Λασίθι: Έχασε τη ζωή του ενώ μάζευε ελιές
Τραγικό τέλος στην αναζήτηση του 26χρονου Στέφανου: Ανασύρθηκε νεκρός από θάλασσα (φωτογραφίες)