Ηράκλειο: 18oC

Σοκολατόπιτα κλασική με γλάσο σοκολάτας

07.12.2025, 22:44

Αναλυτικά η συνταγή

Η αγαπημένη σοκολατόπιτα! Το κέικ σιροπιάζεται με σοκολατένιο σιρόπι και καλύπτεται με γλάσο σοκολάτας.

50′ προετοιμασία
35′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το σιρόπι

200 ml (1 κούπα) νερό
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κακάο (30 γρ.)
1 τσιμπιά αλάτι

Για το κέικ

180 γρ. (1 + 1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
80 γρ. (3/4 κούπας) κακάο
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
250 ml (1 + 1/4 κούπας) ζεστό γάλα
2 αυγά
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για το σκεύος
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα μαύρη
80 γρ. κουβερτούρα λευκή

Διαδικασία

Σιρόπι

Για να ετοιμάσουμε την κλασική σιροπιαστή σοκολατόπιτα ξεκινάμε από το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα, σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μία βράση.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με τα αυγά, το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.
Ενώνουμε το μείγμα των υγρών με το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. Μπορεί να είναι και αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά και δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα: τρυπάμε το κέντρο του κέικ με αυτήν και, αν βγει πολύ υγρή και λερωμένη με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει καλά.

Γλάσο

Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε τη μαύρη κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε πάνω από την κρύα πια σοκολατόπιτα.
Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Λιώνουμε και τη λευκή κουβερτούρα και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα κουνώντας γρήγορα το χέρι μας για να σχηματίσουμε λευκές γραμμές στην επιφάνεια του σοκολατένιου γλάσου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Style

Τέλος εποχής για την Άννα Βίσση – Η ανακοίνωση της δημοφιλούς τραγουδίστριας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Κωνσταντία Δημογλίδου για αγρότες: «Ζητάμε να σεβαστούμε και εμείς και οι αγρότες, τα δικαιώματα των υπολοίπων συμπολιτών μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Έρχεται η ώρα της κατάθεσης για τον «Φραπέ» στην Εξεταστική Επιτροπή – Ποια θα είναι η στάση του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Σκληρές εικόνες στην Τουρκία: Δεμένοι με σχοινιά στα θρανία μαθητές με αυτισμό για να κάνουν μάθημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Βαρύ πένθος για τον θάνατο αγαπητής εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Ξάνθη: 36χρονος χωρίς δίπλωμα παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένο – Νεκρός και ο συνοδηγός αδερφός του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κόσμος

Συναγερμός στη Νορβηγία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Όσλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο οι αγρότες του Ρεθύμνου – Συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →