Εύκολα και γρήγορα
Μία εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη βασιλόπιτα που θα υιοθετήσετε για να κάνετε κάθε χρόνο…
Θα χρειαστείτε:
- 5 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
- 70 γρ. άχνη ζάχαρη
- 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
- 1 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
- ⅛ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 βανιλίνες
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 180 γρ. γάλα πλήρες
- Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
- βρώσιμες χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες
Μέθοδος εκτέλεσης:
- Σπάμε τα αυγά, χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους και ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τους κρόκους σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στον κάδο το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1,5 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ⅕ από την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε άλλο ⅕ και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 δόσεις και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια αφράτη μαρέγκα.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους περιμένοντας να απορροφηθεί ο πρώτος πριν ρίξουμε τον επόμενο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ⅓ από το μείγμα με το αλεύρι, και μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Ρίχνουμε το ⅓ από τη μαρέγκα και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε λαδόκολλα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ.
- Αλείφουμε τη βάση και τα τοιχώματα με λίγο βούτυρο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τοποθετούμε ένα φλουρί σε τυχαίο σημείο και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 60 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.)
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά να κρυώσει εντελώς.
- Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες και σερβίρουμε.
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο