Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στο Cretaone
κ. Αραχωβίτη, θέλω να ξεκινήσω με μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Γιατί διαφωνείτε με τη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο αγροτικής πολιτικής; Κατανοώ πως υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, αλλά γιατί υπάρχει διαφωνία σε επίπεδο αγροτικής πολιτικής; Τι διαφορετικό υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε επίπεδο αγροτικής πολιτικής;
Απ: Η διαφωνία μας είναι βαθιά ιδεολογική, κ. Κοσμαδάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με το σύνολο των πολιτικών που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο συγκρότησης ενός κοινωνικού προγράμματος επιδιώκει την επιβίωση και των μικρομεσαίων παραγωγών. Η Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται για τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Ενδιαφέρεται και κατευθύνεται με τις πολιτικές της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων παραγωγών. Είναι μια γενικότερη πολιτική της Ν.Δ. Αφορά τον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και του αγροτικού κόσμου. Φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο με τον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων. Όπως επίσης έγινε σαφές με ποιο τρόπο έγιναν οι έλεγχοι για την προστασία των μικρότερων παραγωγών απέναντι στους μεγάλους παραγωγούς.
Επομένως, η ανισότητα στην κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων στους παραγωγούς ήταν μεγάλη;
Απ: Στην πραγματικότητα, έφυγαν χρήματα από τους μικρούς παραγωγούς, την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία, την ελαιοκομία, τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις. Τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν προς άλλες εκμεταλλεύσεις. Έγινε μια πλήρη αναδιανομή εις βάρος των μικρομεσαίων.
Είναι γνωστό πως ο αγροδιατροφικός τομέας μιας χώρας θεωρείται επιτυχημένος όταν υπάρχει κίνηση στο μέτωπο των εξαγωγών. Όσο περισσότερες εξαγωγές έχουμε, τόσο πιο επιτυχημένος πρέπει να θεωρείται ο αγροδιατροφικός τομέας μιας χώρας και τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο ΑΕΠ. Τι είδους εναλλακτικές βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο τραπέζι συζήτησης;
Απ: Δεν είναι μόνο οι εξαγωγές. Είναι η ντόπια και εγχώρια αγορά. Είναι η ελληνική αγορά. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος του κόστους παραγωγής. Εμείς βάζουμε επίσης στο τραπέζι τη σημασία να υπάρξει έλεγχος της ψαλίδας από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή ώστε ο παραγωγός να μη βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης και ο καταναλωτής να μην πληρώνει υπερβολικά τα προϊόντα που θα αγοράσει. Κάποιοι «ενδιάμεσα» κερδίζουν και δυστυχώς κερδίζουν αισχρά. Είναι η ακρίβεια της απληστίας. Ο καταναλωτής πληρώνει και ο παραγωγός «την πληρώνει». Πρέπει επομένως να υπάρξει έλεγχος του κόστους παραγωγής και έλεγχος στην αλυσίδα αξία.
Επίσης, εμείς θέτουμε το ζήτημα της μείωσης των εμποδίων έτσι ώστε η παραγωγή να μπορέσει να βγει αδιαμεσολάβητα και να μπορέσει να φθάσει στους καταναλωτές με μικρότερους αλυσίδες αξίας. Δηλαδή, ο παραγωγός να παίρνει όλη την υπεραξία την παραγωγής του. Αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Σε αυτό βέβαια κομβικό ρόλο διαδραματίζουν και οι υγιείς συνεταιρισμοί και όχι οι συνεταιρισμοί οι οποίοι λειτουργούν με κομματικά κριτήρια.
Η νέα ΚΑΠ υποστηρίζεται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους εφόσον εφαρμοστεί κατά γράμμα. Εσείς πώς την βλέπετε;
Απ: Όπως έχει διαμορφωθεί το έδαφος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., τα περιθώρια αλλαγών είναι μικρά. Υπάρχουν όμως τα περιθώρια. Εάν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και εάν κατανοεί τις επιπτώσεις και ενδιαφέρεται για τη μικρομεσαία παραγωγή, τότε εύλογα μπορούμε να υποστηρίξουμε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Εάν δεν το κάνει, τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την πλήρη ευθύνη για όσα θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.
Ποια είναι η θέση της Κρήτης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ; Μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας της Κρήτης να εμπλουτίσει περισσότερο το ελληνικό ΑΕΠ;
Απ: Η Κρήτη διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Πρώτον, η Κρήτη έχει μια ισχυρή κουλτούρα και παράδοση που είναι σημαντικό για μια περιφέρεια ώστε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεύτερον , έχει μια ισχυρή παραγωγική βάση τόσο σε επίπεδο αιγοκτηνοτροφίας όσο και σε επίπεδο ελαιοκομίας, μελισσοκομίας, κηπευτικών κτλ. Η Κρήτη έχει τις δυνατές παραγωγές. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος.
Η Κρήτη επίσης έχει τουρισμό. Δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο πράγμα που σημαίνει πως οι τουρίστες αυτοί είναι δυνάμει καταναλωτές του αγροδιατροφικού προϊόντος της Κρήτης. Όπως επίσης, μη ξεχνάμε πως ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος διαφημιστής της Ελλάδας και των κρητικών προϊόντων. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης δεν έχουν αξιοποιηθεί και βρίσκονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ βλέπει σοβαρά την Κρήτη. Δεν βλέπουμε την Κρήτη ούτε ευκαιριακά ούτε μικροπολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει μια μακρά προοπτική ως προς το πως βλέπει την Κρήτη. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως ο Βόρειος Οδικός Άξονας «ξεμπλόκαρε» ουσιαστικά επί ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έγιναν τα πρώτα βήματα στο αεροδρόμιο Καστελιού.
Είδαμε το φθινόπωρο τις καταστροφές που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αντέδρασε έντονα στους χειρισμούς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Σας ρωτάω λοιπόν κ. Αραχωβίτη, τι έπρεπε να είχε γίνει;
Απ: Οι άνθρωποι στη Θεσσαλία έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Δεν έχει γίνει κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη Θεσσαλία ούτε έχουν δρομολογηθεί οι τρόποι αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία. Δε μιλάμε μόνο για μια απλή αποζημίωση. Για να ξαναμπεί η Θεσσαλία στην παραγωγική της τροχιά, χρειάζεται να γίνει μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης των χωραφιών και των υποδομών που έχουν καταστραφεί. 700 ευρώ σε κάθε πληγέντα είναι μια κοροϊδία. Μιλάμε για χάπια για τον πονοκέφαλο. Η Θεσσαλία βρίσκεται στην εντατική και η κυβέρνηση προσπαθεί να το «μπαλώσει» με χάπια για το πονοκέφαλο.
Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή της Ελλάδας όπου συμμετέχει σημαντικά στο ελληνικό αγροδιατροφικό ΑΕΠ και συνεπακόλουθα στο ελληνικό ΑΕΠ. Εάν δεν μπει γρήγορα σε τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης, πολύ φοβάμαι πως θα έχει πρόβλημα η οικονομία της χώρας μας.
Εάν δούμε τα στοιχεία του ΑΕΠ, θα διαπιστώσουμε πως ο αγροδιατροφικός τομέας είναι σημαντικός αλλά όχι τόσο σημαντικός σε σχέση με άλλες εποχές, όπως πριν από 100 χρόνια και σε σχέση με άλλους τομείς, κυρίως του τριτογενούς τομέα οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μιλήσουμε για ανάταξη του πρωτογενούς τομέα οικονομίας;
Απ: Ο πρωτογενής τομέας έχει ένα πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή. Για κάθε ευρώ που παράγεται στο χωράφι ή στο στάβλο μέχρι να φθάσει στο τραπέζι του καταναλωτή, η αξία του πολλαπλασιάζεται. Κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αποκτήσει λίγο παραπάνω αξία αυτό που παράγεται στο χωράφι, το αποτέλεσμα είναι πολλαπλάσιο. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επικεντρώνεται στην παραγωγή. Το έχουμε καταδείξει είτε μέσα από τις κοινοβουλευτικές μας προτάσεις είτε μέσα από συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουμε. Το έχουμε καταδείξει μόνο εμείς. Μόνο εμείς έχουμε πρόγραμμα για τον αγρότη, τον αλιέα, τον κτηνοτρόφο. Έχουμε πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα γιατί γνωρίζουμε πως ό,τι παράγεται έχει πολλαπλασιαστική αξία. Όσα πιο πολλά αγαθά παράγονται στο χωράφι, τόσο πιο πολύ ευημερεί η κοινωνία και πρέπει να το κατανοήσουμε.
Δημοφιλή
Κρήτη: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου
Κοριτσάκι 2 ετών εντοπίστηκε νεκρό σε παραλία
Απίστευτο περιστατικό σε νοσοκομείο: Γιατρός ζήτησε φακελάκι και εξευτέλισε ασθενή μέσα στο χειρουργείο!
Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός δίπλα στο πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου
Xανιά: Σε εξέλιξη η εκκένωση οικισμών λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς
Παλαιό Φάληρο: Το παιδί παρέμεινε στη θάλασσα για πάνω από 24 ώρες - Δείτε το βίντεο
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 42χρονος σε τροχαίο - Το όχημα του προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο (φωτο)
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Χανιά - Εκκενώθηκαν 7 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι «καυτοί» διάλογοι με πρωταγωνιστή τον... «Φραπέ» (βίντεο)