Ηράκλειο: 33oC

Αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες

02.02.2024, 0:42

Αφράτοι, πικάντικοι και αρωματικοί ρεβιθοκεφτέδες

Συνοδεύονται ιδανικά με ζεστές πιτούλες, ψιλοκομμένα λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι και γιαούρτι.

Βήμα 1

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα το πρωί αφαιρούμε όσα περισσότερα φλούδια μπορούμε, τρίβοντας τα ρεβίθια μέσα σε μια διπλωμένη πετσέτα (με τα ρεβίθια ανάμεσα). Ύστερα τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πολτός τον οποίο μεταφέρουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 2

Πασπαλίζουμε τα αλεσμένα ρεβίθια με το αλεύρι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το δυόσμο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το λάδι και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη να ανακατευτούν τα αρώματά του.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε άφθονο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι, παίρνουμε με ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το μίγμα και τους δίνουμε σχήμα σφαιριδίου. Ύστερα περνάμε τους κεφτέδες από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε τους ρεβιθοκεφτέδες σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μαζί με αραβικές πιτούλες, ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα και ένα dressing, το οποίο φτιάχνουμε ανακατεύοντας ίση ποσότητα ταχινιού και γιαουρτιού μαζί με λίγο χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι, αλάτι και λευκό πιπέρι.

Υλικά

    • ½ κιλό ρεβίθια
    • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
    • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
    • 1 φλιτζάνι αλεύρι
    • 1 κοφτή κουτ. σούπας κύμινο
    • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
    • λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
    • λάδι για το τηγάνισμα
    • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • αραβικές πιτούλες
  • λίγη ντομάτα σε κυβάκια
  • λίγο αγγούρι σε κυβάκια
  • λίγο κρεμμύδι σε κυβάκια
  • λίγο ταχίνι
  • λίγο γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Ουκρανική ομοσπονδία και Σεφτσένκο κατηγορούνται για το ντόπινγκ του Μούντρικ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Τιμούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας – 82 χρόνια από το Ολοκαύτωμα Βιάννου και Ιεράπετρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Έδωσε ρεσιτάλ τουρίστρια σε γλέντι στην Κρήτη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Τεχνολογία

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν πώς να διαγράφουν από τον ανθρώπινο εγκέφαλο τις κακές αναμνήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

«Κανονικά παίρνω 5.000 αλλά για σένα θα πάρω 3.000» – Νέα καταγγελία για διευθυντή σε νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο 40χρονος διαρρήκτης «χτυπά» σε σπίτι στο Ίλιον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστικά στοιχεία: 20.000 άνθρωποι στα προσφυγικά καμπς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Βγήκε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών 2026 – Πότε ξεκινούν οι Πανελλήνιες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρήτη ανάμεσα στις 7 πιο υποσχόμενες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Style

Οι Wes Gordon, Thom Browne, Mike Amiri υποψήφιοι για τα βραβεία του CFDA

Διαβάστε περισσότερα