Ηράκλειο: 12oC

Απώλεια κολλαγόνου: 5 συνήθειες που αντιστρέφουν τη γήρανση του δέρματος

08.02.2024, 2:30

Η πρόληψη είναι σημαντικότερη της θεραπείας, ακόμα και στον τομέα της αντιγήρανσης

Στην ηλικία μεταξύ των 25 και 30 ετών το σώμα μας αρχίζει να χάνει περίπου 1% κολλαγόνου ετησίως. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά από την ηλικία των 40 ετών, όπου αρχίζουν να γίνονται ορατά τα πρώτα σημαντικά σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας.

Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από τη γενετική και τον τύπο του δέρματος, αλλά και από τις συνήθειές μας και το πόσο φροντίζουμε το δέρμα μας. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τη μεγαλύτερη ή μικρότερη επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου.

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, αλλά συμβάλλουν μόνο στο 25% της διαδικασίας γήρανσης. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι επιγενετική. Με άλλα λόγια, συνήθειες και βιότοπος. Επομένως, είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε την υγεία του δέρματος και του σώματός μας κατά 75%. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Υιοθετώντας τις 7 καλές συνήθειες που ακολουθούν μπορούμε να αποτρέψουμε την απώλεια κολλαγόνου.

5 συνήθειες για την πρόληψη της απώλειας κολλαγόνου

Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί οξείδωση, προκαλώντας την ταχεία καταστροφή του κολλαγόνου που υπάρχει στο χόριο και τη μείωση της παραγωγής του. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας.

Πράσινο τσάι και τσάι από βότανα τζίντζερ

Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από βότανα προάγει την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, απαραίτητου για την ενυδάτωση και την προστασία των ιστών. Προτίμησε ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αφεψήματα, όπως πράσινο τσάι και αφεψήματα από βότανα τζίντζερ.

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

Αυτή η πρωτεΐνη είναι άφθονη στα ακόλουθα τρόφιμα: κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό, ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και στους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Από λαχανικά και φρούτα, προτίμησε το κουνουπίδι, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα ακτινίδια .

Όχι στην κατανάλωση ζάχαρης

Τα σάκχαρα και τα «εξευγενισμένα» τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, λόγω της χαμηλής ποιότητας περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.

Ενυδάτωση

Όταν μιλάμε για ενυδάτωση, δεν αναφερόμαστε μόνο στις ενυδατικές κρέμες, αλλά και στην επαρκή ενυδάτωση εκ των έσω. Τα κύτταρά μας χρειάζονται νερό για να αναγεννηθούν και να αποβάλουν τις τοξίνες.

πριν από 2 ώρες
Viral

Ο… «επιστημονικός» λόγος που οι τερματοφύλακες φτύνουν τα γάντια τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Καθυστέρησε να βγάλει αντίδραση ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Υγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για υγιείς πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Πολίτικο σάμαλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Στο νοσοκομείο πρώην παίκτρια του Survivor και του My Style Rocks

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Ναρκέμπορος έβαζε ανήλικους να κάνουν τα «βαποράκια» – Θύμα ξυλοδαρμού ένας 16χρονος μέλος συμμορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Έρευνες στον Ισθμό της Κορίνθου για εντοπισμό άνδρα στην θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Σοκαρισμένος ο επιχειρηματίας που δέχθηκε πυρά – «Φοβάμαι δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Νεκρός 43χρονος οδηγός φορτηγού μετά από ξαφνική αδιαθεσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Λονδίνο: Ισόβια σε 33χρονο Κινέζο που βίασε 6 γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →