Ηράκλειο: 12oC

Ανάποδη τάρτα με αχλάδια και κάστανα από τον Άκη Πετρετζίκη

08.02.2024, 6:38

Δείτε πως να την φτιάξετε 

Φτιάξτε μια ξεχωριστή ανάποδη τάρτα με αχλάδια και κάστανα που ψήνεται στο τηγάνι. Ιδανικό γλυκό για τον χειμώνα για να συνοδεύσετε τον καφέ σας!

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό, μεσαίο

Για τη γέμιση

  • 7 αχλάδια
  • 300 γρ. κάστανα, βρασμένα
  • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
  • ½ κ.γ. τζίντζερ
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για την καραμέλα

  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. κονιάκ

Για τη ζύμη

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το προσθέτουμε στο μπολ και τρίβουμε τα υλικά με τα χέρια μας μέχρι να πάρουν την υφή βρεγμένης άμμου.
  • Προσθέτουμε το αυγό και πλάθουμε καλά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
  • Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη.
  • Προσθέτουμε ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη ζύμη και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 28 εκ.
  • Βάζουμε τη ζύμη με τις λαδόκολλες σε ένα ταψί και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
  • Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τον πυρήνα τους και κόβουμε το κάθε ένα σε 4 κομμάτια.
  • Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα κάστανα, τον χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, το γαρίφαλο και την κανέλα, και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και το κονιάκ, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να δημιουργηθεί η σάλτσα καραμέλας.
  • Τοποθετούμε τα αχλάδια και τα κάστανα στο τηγάνι φροντίζοντας να καλύψουν όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να εξατμίζονται.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη, και δημιουργούμε με ένα μαχαίρι 2-3 τρύπες στην επιφάνειά της για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Αναποδογυρίζουμε με προσοχή την τάρτα σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Θρίλερ με την εξαφάνιση ηλικιωμένης: Πήγε στο βουνό και δεν γύρισε ποτέ – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Αξιώνει αποζημίωση 5 δισ. δολάρια από το BBC: «Άλλαξαν τα λόγια που βγήκαν από το στόμα μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Οικονομία

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Στο «παιχνίδι» ΗΠΑ, Εμιράτα και Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα 250 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Αγωνία για τον 31χρονο Βασίλη που αγνοείται από την Πέμπτη (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Σοβαρό τροχαίο τα ξημερώματα στο Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 23χρονος οδηγός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Σε ποιους να πείτε «Χρόνια Πολλά» σήμερα Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Οικονομία

Οίκος Fitch: Σε υψηλότερο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας η ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος και σήμερα Σάββατο (15/11) στην Κρήτη – Αναλυτικά οι περιοχές και οι ώρες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →