Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Αεροδρόμιο Χανίων: Εντός 2026 θα λειτουργήσει το νέο ραντάρ

12.06.2024, 20:18

Αγοράστηκε πριν από 1,5 μήνα και πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές

Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, έπεσαν επιτέλους οι υπογραφές για την αγορά του νέου ραντάρ προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Χανίων «Δασκαλογιάννης».

Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησαν στα Χανιά, στελέχη της Fraport, είπαν ότι το ραντάρ που αγόρασαν πριν από 1,5 μήνα πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πρόκειται να παραδοθεί μέσα σε 24 μήνες.

Η εκπαίδευση του προσωπικού θα γίνεται παράλληλα, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, αναμένεται το 2026 να τεθεί σε λειτουργία στο αεροδρόμιο Χανίων.

Θυμίζουμε ότι η εγκατάσταση του νέου ραντάρ, που ανήκε στις συμβατικές υποχρεώσεις της Fraport, είχε συναντήσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Το θέμα είχε ανακινήσει πάρα πολλές φορές ο αείμνηστος Μανούσος Βολουδάκης από τη θέση του βουλευτή, ενώ και η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη, συνεχίζοντας τις ίδιες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, είχε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του θα αυξήσει σημαντικά τα slots με αποτέλεσμα να μπορούν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο περισσότερα αεροπλάνα ανά ώρα κάτι που συνεπάγεται αύξηση των πτήσεων.

Σύμφωνα με τη Fraport:

«Η εταιρεία αιτήθηκε τις απαιτούμενες προδιαγραφές των συστημάτων πριν την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία που είναι εν γένει χρονοβόρα, και έλαβε την αρχική έκδοση τους από μεν την Πολεμική Αεροπορία τον Αύγουστο 2018, και την σύμφωνη γνώμη από την ΥΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Fraport, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, προχώρησε άμεσα στις ενέργειες του και αιτήθηκε την έναρξη του απαιτούμενου προγράμματος επιτόπιων επισκέψεων που είναι προ-απαιτούμενες για την προετοιμασία του διαγωνισμού. Αφού αναιρέθηκαν οι περιορισμοί μετακινήσεων λόγω πανδημίας, έγιναν οι επιτόπιες επισκέψεις σε όλα τα σχετιζόμενα αεροδρόμια (Χανίων, Αράξου, Ανδραβίδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς). Μετά τις αρχικές επιτόπιες επισκέψεις παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία η έκδοση των αναβαθμισμένων προδιαγραφών.

Μετά από αναλυτική εξέτασή τους σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές για συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας πολιτικών αεροσκαφών, ο τεχνικός φάκελος ολοκληρώθηκε τέλος του 2022 και ξεκίνησε άμεσα η προετοιμασία του διαγωνισμού – προετοιμάστηκαν τα υπόλοιπα τεύχη (Νομικά, Πίνακες Συμμόρφωσης, Σύμβαση, Τεχνικές Περιγραφές, κείμενο Αίτησης Προσφοράς RFP, κλπ.). Σημείωση: είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για πάνω από 1000 σημεία προδιαγραφών και αφορά διαγωνισμό υψηλών απαιτήσεων σε κάθε επίπεδο (τεχνικό, διαγωνιστικό, νομικό, αξιολόγησης, κλπ.) που συμμετέχουν διεθνείς αναγνωρισμένοι οίκοι.

Ο διαγωνισμός, που ήταν επίσης πολύ απαιτητική διαδικασία, ολοκληρώθηκε και ανατέθηκε το έργο στην ανάδοχη εταιρεία και έχει ξεκινήσει η παραγωγή των σχετικών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι θα γίνει εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΥΠΑ, ώστε τα συστήματα να καταστούν πλήρως λειτουργικά. Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι για να λειτουργήσει το radar στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει , όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (Πολεμική Αεροπορία, ΥΠΑ, κλπ), να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από πλευράς τους. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι ακόμη και με την εγκατάσταση του νέου ραντάρ, η αύξηση της χωρητικότητας των κινήσεων, εμπεριέχει και άλλες παραμέτρους, όπως την περαιτέρω στελέχωση του προσωπικού των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κλπ. θέματα τα οποία ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ στην αρμοδιότητα του παραχωρησιούχου».

Πηγή: flashnews.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα