Ηράκλειο: 36oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Αεροπορικές εταιρείες: Νέες προκλήσεις μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

14.04.2024, 10:52

Η ένταση στη Μέση Ανατολή ανατρέπει τα προγράμματα πτήσεων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις αεροπορικές εταιρείες μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, καθώς σταθμίζουν πλέον τις ολοένα και λιγότερες επιλογές για να πετάξουν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λίβανου ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους καθώς το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους. Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν επέβαλαν επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία των αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο τους.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν δρομολόγιο ή αποφεύγουν προβληματικά σημεία σε μια σειρά αποφάσεων που θα παρατείνουν τους χρόνους πτήσεων και θα αυξήσουν το κόστος των καυσίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Qantas Airways Ltd., Singapore Airlines Ltd και Deutsche Lufthansa AG, ενώ η Kuwait Airways είπε ότι εκτρέπει τις πτήσεις μακριά από «περιοχές έντασης».

Η Swiss International Air Lines ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις του Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας και όλα τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν, του Ιράκ και του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του τόσο για εσωτερικά όσο και για διεθνή δρομολόγια το Σάββατο, πριν τα ανοίξει ξανά το πρωί της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το ot.gr, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ είχαν κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο τους για εισερχόμενες, εξερχόμενες και διαμετακομιστικές πτήσεις ως προληπτικό μέτρο.

Το Αμμάν παρέτεινε το κλείσιμο για αρκετές ώρες, επικαλούμενο αυξανόμενους κινδύνους στην περιοχή, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Έντονες προκλήσεις

Ο εναέριος χώρος του Ιράν χρησιμοποιείται συχνά από αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας ή Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο εναέριος χώρος σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι γεμάτος κινδύνους και πολυπλοκότητες. Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε την πρόσβαση πολλών αερομεταφορέων, αναγκάζοντας μεγάλες εκτροπές που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Νωρίτερα στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν πολλές διακοπές με επίκεντρο κυρίως το Τελ Αβίβ, ακυρώνοντας πτήσεις προς ή έξω από τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: