Ηράκλειο: 32oC

Αεροσυνοδός περιγράφει πώς επηρεάζει τους επιβάτες η μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο

12.07.2025, 10:19

Μια τέτοια πτήση απαιτεί αυξημένες αντοχές τόσο από το πλήρωμα όσο και από τους επιβάτες

Η μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο συνδέει τη Νέα Υόρκη με τη Σιγκαπούρη και διαρκεί περισσότερες από 18 ώρες. Μια τέτοια πτήση απαιτεί αυξημένες αντοχές τόσο από το πλήρωμα όσο και από τους επιβάτες, των οποίων η συμπεριφορά διαφέρει αισθητά σε σχέση με πιο σύντομα ταξίδια.

Η αεροσυνοδός Μάντελιν Κο (Madeline Khaw), που εργάζεται συχνά στη συγκεκριμένη πτήση της Singapore Airlines, περιγράφει στο περιοδικό Travel + Leisure τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε μια τόσο παρατεταμένη πτήση, η οποία ενώνει το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης με το Διεθνές Αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την Κο, τα μέλη του πληρώματος ακολουθούν καθορισμένα διαλείμματα ανάπαυσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να διατηρούνται σε εγρήγορση και να μπορούν να παρέχουν συνεπή εξυπηρέτηση, με πλήρη συμμόρφωση στα πρότυπα ασφαλείας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο ύπνος εν πτήσει δεν είναι πάντα εύκολος, λόγω αναταράξεων ή θορύβου στην καμπίνα. Προτού επιβιβαστεί για ένα τόσο απαιτητικό ταξίδι, η ίδια ακολουθεί προσωπικές ρουτίνες: απολαμβάνει ένα σπιτικό γεύμα με την οικογένειά της για συναισθηματική ανάπαυση και επανελέγχει προσεκτικά τις αποσκευές της, ιδίως όσες προορίζονται για πολυήμερη παραμονή μακριά από τη βάση της.

Οι επιπτώσεις της πολύωρης πτήσης δεν περιορίζονται στο πλήρωμα. Οι επιβάτες παρουσιάζουν συχνά σημαντικές αλλαγές στη διάθεσή τους.

Όπως αναφέρει η Κο, σε σύντομες πτήσεις η ψυχολογική κατάσταση παραμένει σχετικά σταθερή, όμως κατά τη διάρκεια 18 ωρών στον αέρα παρατηρείται ένα «ευρύ φάσμα ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες περνούν από ενθουσιασμό και εγρήγορση, σε κόπωση και -σε ορισμένες περιπτώσεις- συναισθηματική φόρτιση, πριν ανακτήσουν τη θετική τους διάθεση λίγο πριν από την προσγείωση.

Ο καλός ύπνος στο αεροπλάνο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ειδικός σε θέματα ταξιδιού Ρέιτσελ Κιν, σε δηλώσεις της στη New York Post, προτείνει την αναπνευστική τεχνική 4-7-8 ως μέθοδο χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τη μέθοδο, ο ταξιδιώτης εισπνέει για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατά την αναπνοή για επτά και εκπνέει για οκτώ. Η επανάληψη της διαδικασίας για δύο λεπτά βοηθά στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και στέλνει σήμα στο σώμα να χαλαρώσει.

Η ένδυση σε μακρινές πτήσεις δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Η Αμερικανίδα αεροσυνοδός Σερ (Cher) επισημαίνει πέντε ενδυματολογικές επιλογές που αποφεύγει συστηματικά, καθώς είναι είτε άβολες είτε ακατάλληλες για το αεροπορικό περιβάλλον:

  • Ολόσωμες φόρμες (jumpsuits)
  • Σορτς
  • Σαγιονάρες ή πέδιλα
  • Μπλουζάκια χωρίς τιράντες ή στράπλες
  • Πουλόβερ χωρίς εσωτερική μπλούζα
Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα