Ηράκλειο: 34oC

Αφράτο πεϊνιρλί με γέμιση κιμά

01.10.2024, 0:47

Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους

Αφράτο πεϊνιρλί με γέμιση κιμά! Η εύκολη ζύμη πεϊνιρλί έχει ένα μυστικό για πολύ νοστιμιά!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 50 γρ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
  • Έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. κιμά (μοσχάρι)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες ή ντοματίνια
  • Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • διάλυμα αυγού (ή λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του πεινιρλί)

Για την εύκολη ζύμη του πεϊνιρλί με κιμά

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο νερό το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
  • Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη.
  • Η ζύμη πεϊνιρλί είναι έτοιμη όταν από το ζύμωμα γίνει απαλή κι εύπλαστη.
  • Τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Περίπου για 1 ώρα.
  • Όταν η ζύμη φουσκώσει και ξεκουραστεί, την αδειάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε λίγα λεπτά και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.
  • Σε λαμαρίνα, ακουμπάμε λαδόκολλα.
  • Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 4 οβάλ φύλλα με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
  • Βάζουμε τα οβάλ φύλλα στη λαμαρίνα.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση με τον κιμά.
  • Αφήνουμε 1 εκατοστό κενό περιμετρικά.
  • Ανασηκώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλες.
  • Τσιμπάμε τις ενώσεις.
  • Τα αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
  • Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210 με 220°C.
  • Στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, περίπου για 25 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Για την γέμιση του πεϊνιρλί με κιμά

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα.
  • Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να μαραθούν, σβήνουμε με το ξύδι.
  • Αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν.
  • Τα ρίχνουμε στον κιμά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά.
  • Αν θέλουνε προσθέτουμε πάπρικα ή ρίγανη.
  • Γεμίζουμε κανονικά τα πεϊνιρλί και τα ψήνουμε.

Μυστικά

  • Το πεϊνιρλί με κιμά δεν σερβίρεται ποτέ καυτό.
  • Επειδή ο κιμάς στο ψήσιμο κατεβάζει υγρά, πρέπει το καυτό πεϊνιρλί να σταθεί στο ταψί και να μείνει για 10 λεπτά χωρίς να κοπεί, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.
  • Αν θέλουμε, στα τελευταίο λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο κασέρι κι αφήνουμε να λιώσει.
  • Η οξύτητα του λεμονιού στα λαχανικά δίνει ένταση στο πεϊνιρλί.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment