Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Αυτά τα επαγγέλματα θα πάρουν τα πάνω τους πολύ σύντομα

18.05.2024, 21:30

Μεγάλες ευκαιρίες από επαγγέλματα – «θησαυρούς»

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία τόσο σε νέους όσο και σε παλαιότερους εργαζόμενους σχετικά με το μέλλον των επαγγελμάτων που έχουν επιλέξει και στα οποία έχουν αφιερώσει τη ζωή τους.

Ο κύριος λόγος αυτής της ανησυχίας είναι η πιθανότητα αντικατάστασης ορισμένων θέσεων εργασίας από τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Felix Richter της Statista, αυτές οι αλλαγές, μαζί με τις κοινωνικές μεταβολές, συνήθως προσφέρουν και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Σκεφτείτε για παράδειγμα την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου: ενώ οδήγησε σε μείωση των θέσεων εργασίας στο λιανικό εμπόριο, στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας στις μεταφορές και τις αποθήκες.

Σύμφωνα με τις επαγγελματικές προβλέψεις απασχόλησης του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, οι μεταφορές και οι αποθήκες θα είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς κατά την επόμενη δεκαετία, με τη μισθωτή απασχόληση στον τομέα να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,6% μέχρι το 2032.

Με 9,7%, η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης αναμένεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής βοήθειας, ο οποίος οδηγείται λιγότερο από τις τεχνολογικές αλλαγές και περισσότερο από τις δημογραφικές αλλαγές. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του αυξανόμενου επιπολασμού των χρόνιων παθήσεων, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής βοήθειας αναμένεται να αντιπροσωπεύει 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2032, αποτελώντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των νέων θέσεων εργασίας που αναμένονται έως το τέλος της περιόδου προβολής.

Εξετάζοντας τα επιμέρους επαγγέλματα, η τάση αυτή είναι επίσης εμφανής, με τους οικιακούς βοηθούς υγείας και προσωπικής φροντίδας να προβλέπεται ότι θα είναι μακράν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο επάγγελμα κατά την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας έως το 2032.

Με τους εγγεγραμμένους νοσηλευτές και τους υπευθύνους ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών να βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα, είναι σαφές ότι ο τομέας της υγείας στο σύνολό του θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό αύξησης της απασχόλησης στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτική έρευνα: Ποια επαγγέλματα «κληρονομούν» οι νέοι από τους γονείς τους 

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια επαγγέλματα απειλούνται 

Αυτές είναι οι 5 δουλειές του μέλλοντος