Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κρήτη – αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε τρεις δήμους στήνονται κάλπες

14.10.2023, 14:04

Δεύτερος γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή

Σε ρυθμούς αυτοδιοικητικών εκλογών ετοιμάζονται να ξαναμπούν 6 Περιφέρειες και 84 Δήμοι της χώρας καθώς σε ελάχιστες ώρες ανοίγουν ξανά οι κάλπες για την τελική αναμέτρηση των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, μιας και την περασμένη Κυριακή κανείς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη του 43% που εξασφάλιζε την απευθείας εκλογή.

Στην Κρήτη οι εκλογές θα διεξαχθούν για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών σε:

Δήμο Χερσονήσου

Δήμο Αγίου Νικολάου

Δήμο Ιεράπετρας

Τι ισχύει για τις εκλογές του 2ου γύρου

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με τις κάλπες να ανοίγουν στις 07:00 και να κλείνουν στις 19:00. Στην νέα αναμέτρηση δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί εκλέγονται σε Περιφέρεια Κρήτης και δήμο Ηρακλείου