Ηράκλειο: 25oC

Αυτοψία στη Χρυσή από την Κοζυράκη: Η συμβατική υποχρέωση της Περιφέρειας, τα διάσπαρτα… μπάζα και η έκκληση για εθελοντές

13.03.2025, 13:22

«Σε κάθε επίσκεψη διαπιστώνουμε βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της Χρυσής καθώς η άναρχη, ανεξέλεγκτη και εξαντλητική πίεση από τον ανθρώπινο παράγοντα έχει σημαντικά περιοριστεί», σημειώνει η κ. Κοζυράκη

«Η χθεσινή αυτοψία στην προστατευόμενη περιοχή της νήσου Χρυσή Ιεράπετρας από τακτικά μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, έγινε ώστε να συμπέσει με την έναρξη του ερευνητικού έργου της διερεύνησης των αιτιών ξήρανσης του δάσους άρκευθου και την πρόταση των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της, από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ», σημειώνει αρχικά σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, μετά από την αυτοψία που πραγματοποίησε στην Προστατευόμενη Περιοχή της νήσου Χρυσή Ιεράπετρας, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, συνοδευόμενη από τακτικά μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης και αρμόδιος δασοφύλακας της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου.

Το επιστημονικό προσωπικό που βρέθηκε στην πολύπαθη νήσο, τοποθέτησε παγίδες στα δέντρα και πήρε δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, έχοντας καταρχήν πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ενώ θα ακολουθήσει έλεγχος της φυτρωτικότητας και των προβλημάτων που εμφανίζονται στη φυσική αναγέννηση των άρκευθων (θαλασσόκεδρων).

Έκκληση για άμεση εθελοντική δράση

«Σε κάθε επίσκεψη σε αυτόν τον πολύτιμο και ευάλωτο φυσικό πόρο, διαπιστώνουμε βελτίωση της οικολογικής κατάστασης του περιβάλλοντος καθώς η άναρχη, ανεξέλεγκτη και εξαντλητική πίεση από τον ανθρώπινο παράγοντα έχει σημαντικά περιοριστεί», υπογραμμίζει η κ. Κοζυράκη.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος δασοφύλακας της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου που συμμετείχε στην αυτοψία.

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, το νησί εξακολουθεί να έχει διάσπαρτα ακόμα πολλά μπάζα (τα οποία αισιοδοξούμε να απομακρυνθούν σύντομα, βάσει της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας), αλλά και πολλά σκουπίδια- απορρίμματα που ξεβράζει το κύμα στις ακτές του νησιού.

«Είναι σκόπιμο να οργανωθεί εθελοντική δράση για να συλλεχθούν (και να απομακρυνθούν!) αυτά τα, παράκτια κυρίως, σκουπίδια.», καταλήγει η κ. Κοζυράκη.

Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, τακτικά μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης και αρμόδιος δασοφύλακας της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου πραγματοποίησαν αυτοψία στην Προστατευόμενη Περιοχή της νήσου Χρυσή Ιεράπετρας, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε ώστε να ταυτιστεί χρονικά με την έναρξη του ερευνητικού έργου «Διερεύνηση των αιτιών ξήρανσης της βλάστησης και λήψη αναγκαίων μέτρων για τη νήσο Χρυσή», το οποίο συμβασιοποιήθηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, με σκοπό τη μελέτη για τα αίτια πρόκλησης εκτεταμένων ξηράνσεων στο παραθαλάσσιο δάσος αρκεύθων (θαλασσόκεδρο) από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και, στη συνέχεια, την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης για τη λήψη κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Ι.Δ.Ε. Δρ. Δημήτρης Αβτζής και ο Κύριος Ερευνητής Δρ. Φώτης Ξυστράκης του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ τοποθέτησαν παγίδες και αισθητήρες σε επιλεγμένες θέσεις και υποκείμενα, ενώ ελήφθησαν φυτικά δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει έλεγχος της φυτρωτικότητας και των προβλημάτων που εμφανίζονται στην φυσική αναγέννηση των αρκεύθων. Οι εργασίες πραγματοποιούνται βάσει των προδιαγραφών της σύμβασης και έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Στο πλαίσιο παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή και εν αναμονή της εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής για την προστασία και την επισκεψιμότητα του νησιού τη θερινή περίοδο έτους 2025, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επεσήμανε μετά την αυτοψία στο νησί ότι «είναι εμφανής η βελτίωση της οικολογικής κατάστασης του δασικού περιβάλλοντος και η αποκατάσταση του δυναμικού συστήματος των αμμοθινών καθώς και η άναρχη, ανεξέλεγκτη και εξαντλητική πίεση από τον ανθρώπινο παράγοντα στο οικοσύστημα έχει σημαντικά περιοριστεί. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε την ύπαρξη μεγάλου όγκου σκουπιδιών κατά θέσεις, και κυρίως στην παράκτια ζώνη, καθώς και διάσπαρτων ογκωδών αντικειμένων- απορριμμάτων τα οποία ελπίζουμε να απομακρυνθούν σύντομα από το νησί σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστικοποίηση του πρακτικού της πρόσφατης, 16ης κατά σειρά, συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, και η εισήγηση των μελών της Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με σκοπό τη λήψη απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της πρόσβασης και της προσωρινής παραμονής των επισκεπτών στο νησί το ερχόμενο καλοκαίρι. Όλες οι σχετικές διοικητικές πράξεις αναρτώνται στον ιστότοπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα