Ηράκλειο: 21oC

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνετε κάθε τηγάνι αντικολλητικό

26.05.2025, 11:06

Δείτε πως να το κάνετε 

Αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε στο τηγάνι και η επιφάνειά του δεν είναι αντικολλητική, τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του τηγανιού μετά το μαγείρεμα καταλήγει να παίρνει περισσότερη ώρα απ’ ό,τι το ίδιο το μαγείρεμα.

Είτε λοιπόν δεν έχετε αντικολλητικό τηγάνι είτε αυτό που έχετε έχει γδαρθεί και χάσει πια τις αντικολλητικές του ιδιότητες και έχετε ξεμείνει με το κλασικό και αγαπημένο ατσάλινο τηγάνι που αν και αποτελεσματικό και έμπιστο δεν υπόσχεται φαγητό που δεν θα κολλήσει στην επιφάνειά του, υπάρχει λύση να το μετατρέψετε στο απόλυτο αντικολλητικό τηγάνι.

Και για να το καταφέρετε αυτό δεν θα χρειαστεί καν να χρησιμοποιήσετε κάποιο έξτρα υλικό ή απαιτητική και κουραστική τεχνική.

Πώς θα κάνετε το ατσάλινο τηγάνι, αντικολλητικό

Τοποθετήστε το τηγάνι πάνω από μέτρια προς δυνατή ένταση στο μάτι της κουζίνας. Βάλτε το χέρι σας πάνω από το τηγάνι – προσοχή, μην το ακουμπήσετε και καείτε- για να διαπιστώσετε αν εκπέμπει θερμότητα. Μόλις το τηγάνι κάψει, κάτι που θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο λεπτά, είναι η ώρα για το νερό!

Βρέξτε το χέρι σας με νερό και ραντίστε την καυτή επιφάνεια του τηγανιού. Αν το νερό εξατμιστεί αμέσως, τότε το τηγάνι δεν είναι αρκετά ζεστό. Περιμένετε άλλα 30 δευτερόλεπτα και ξανά δοκιμάστε. Αν το νερό μετατραπεί σε μικρές υδάτινες μπίλιες που μοιάζουν να αιωρούνται ή να χορεύουν πάνω στο τηγάνι, τότε είναι η ώρα να χαμηλώσετε την ένταση της εστίες σε μέτρια προς χαμηλή και να προσθέσετε το βούτυρο ή το λάδι με το οποίο θα μαγειρέψετε το φαγητό σας.

Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε να χαμηλώσετε την ένταση της εστίας αφού έχετε πετύχει το τεστ με το νερό, γιατί το τηγάνι θα είναι πολύ καυτό και η προσθήκη λιπαρής ουσίας μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη.

Γιατί η παραπάνω αλληλουχία κινήσεων μετατρέπει το ατσάλινο τηγάνι σε αντικολλητικό;

Όταν το τηγάνι φτάσει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή κατά την οποία εξατμίζεται το νερό, τότε ο ατμός από το νερό που θα έρθει σε επαφή με την επιφάνειά του θα δημιουργήσει μια μονωτική στρώση γύρω από το νερό, προστατεύοντάς από την καυτή επιφάνεια.

Το τεστ με το νερό μάς δείχνει πως κατά τον ίδιο τρόπο και η τροφή που θα μπει στο τηγάνι δεν θα κολλήσει στη επιφάνεια, λόγω της θερμοκρασίας της.
Ένα πολύ απλό, αλλά απίστευτα χρήσιμο μαγειρικό tip που απαιτεί μόλις λίγο νερό, ένα πολύ ζεστό τηγάνι, αλλά και την προσοχή μας ώστε να ρυθμίσουμε σωστά την ένταση της εστίας, και να τηγανίσουμε σε συμβατικό ατσάλινο τηγάνι, χωρίς να πρέπει να σπαταλήσουμε τον διπλάσιο χρόνο καθαρίζοντας μετά.

Πηγή: protothema.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έπεσε σε σταθμευμένα οχήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για παράνομο εμβολιασμό αιγοπροβάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κόσμος

Πλημμύρες στο Μεξικό: Δεκάδες αγνοούμενοι και τουλάχιστον 27 νεκροί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Viral

Το πιο «όμορφο κορίτσι στον κόσμο» μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε – Δείτε πως είναι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Αναβαθμίζονται οι υποδομές πληροφορικής στα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Οι διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στο Σουδάν: Τουλάχιστον 60 νεκροί από επίθεσεις drone σε καταφύγιο προσφύγων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στον δρόμο προς Χάρακα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο στον προστάτη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →