Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Αλλαγές στο market pass και στην ψηφιακή κάρτα – Ποιους αφορά

24.10.2023, 11:29

Έως και τις 8 Ιανουαρίου μπορούν να κάνουν αίτηση οι πληγέντες από τις καταστροφές

Αλλαγές τόσο στην πληρωμή του market pass 2 όσο και στη λήξη της ψηφιακής κάρτας έρχονται μετά την ανακοίνωση της παράτασης στην υποβολή αίτησης.

Νέα καταληκτική ημερομηνία για αίτηση στο Market Pass 2 έχουν οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, λόγω της παράτασης που πήραν και οι φορολογικές δηλώσεις.

Ανακοινώθηκε πως:

  • Οι πληγέντες μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2024, για να λάβουν το επίδομα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. (Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις έληγαν στις 31/10)
  • Αν κάποιος κάνει την αίτηση πέρα τις 31 Οκτωβρίου, τότε η πληρωμή αλλάζει. Τα ποσά δεν θα καταβληθούν στην ψηφιακή κάρτα ή στην τράπεζα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, αλλά έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.
  • Όσοι υποβάλλουν αίτηση έως και 31 Οκτωβρίου 2023 θα λάβουν το επίδομα έως τις 5 Νοεμβρίου 2023.

Αλλαγή και στη λήξη της ψηφιακής κάρτας

Το Υπουργείο αναφέρει πως οι ψηφιακές κάρτες του market pass θα παραμείνουν ενεργοποιημένες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ποιοι θα πάρουν market pass 2 και για Νοέμβριο – Δεκέμβριο

Η παράταση αυτή αφορά μόνο σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Μάλιστα, διπλάσια θα είναι τα ποσά που θα καταβληθούν. Δεν χρειάζεται νέα αίτηση, καθώς ισχύουν τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις.

 Τα ποσά που πληρώνονται

Η ενίσχυση είναι στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Αναλυτικά τα ποσά στον πίνακα:

Σημειώνεται επίσης ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα στο κινητό χρησιμοποιείται μονάχα σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς που διαθέτουν POS:

5411 – Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
5422 – Κρεοπωλεία
5441 – Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
5451 – Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
5462 – Αρτοποιεία
5499 – Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Όσοι έχουν επιλέξει την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα με όποιον τρόπο επιθυμούν, ωστόσο, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης.