Ηράκλειο: 33oC

Ανησυχία στην ΕΕ για το «δολοφόνο»… ατμοσφαιρική ρύπανση

24.11.2023, 12:54

Πάνω από 500.000 άνθρωποι πέθαναν  στην ΕΕ το 2021 λόγω του τοξικού αέρα

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος περίπου οι μισοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε μειωθεί η ρύπανση στα όρια που συνιστώνται από τους γιατρούς.

Οι ερευνητές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) απέδωσαν 253.000 πρώιμους θανάτους σε συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων γνωστών ως PM2.5 που παραβίασαν τα μέγιστα κατευθυντήρια όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 5 μg/m3. Άλλοι 52.000 θάνατοι προήλθαν από υπερβολικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 22.000 θάνατοι από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα όζοντος.

«Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ΕΟΠ μας υπενθυμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υγείας στην ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Οι γιατροί λένε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των νεκρών θα μειωθεί γρήγορα εάν οι χώρες καθαρίσουν τις οικονομίες τους. Μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 41%, και η ΕΕ στοχεύει να φτάσει το 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, ο ΠΟΥ, ο οποίος αυστηροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα το 2021, προειδοποιεί ότι κανένα επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, αλλά έχει θέσει ανώτατα όρια για ορισμένους ρύπους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο για την ευθυγράμμιση των κανόνων της ΕΕ με τα όρια του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), αλλά αποφάσισε να το καθυστερήσει μέχρι το 2035.

«Τα καλά νέα είναι ότι η πολιτική καθαρού αέρα λειτουργεί και η ποιότητα του αέρα μας βελτιώνεται», δήλωσε ο Σινκεβίτσιους. «Αλλά πρέπει να τα πάμε ακόμα καλύτερα και να μειώσουμε περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης».

Για πρώτη φορά, ο ΕΟΠ εκτίμησε το πλήρες τίμημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συγκεκριμένες ασθένειες. Για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, δεν διαπιστώθηκαν μεγάλες αλλαγές. Αλλά για άλλες, όπως το άσθμα, αποκάλυψε υψηλά επίπεδα που είχαν αγνοηθεί στις στατιστικές θνησιμότητας.

«Όταν οι άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, συνήθως πεθαίνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Alberto González Ortiz, ερευνητής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ΕΟΧ. «Για άλλες ασθένειες –ιδιαίτερα το άσθμα αλλά και ο διαβήτης ή επίσης η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια– υπάρχει επίσης σημαντική συμβολή αυτής της κατάστασης ζωής με προβλήματα».

Η καύση ορυκτών καυσίμων, η οδήγηση αυτοκινήτων και η εκτροφή ζώων απελευθερώνουν μεγάλους όγκους τοξικών αερίων και επιβλαβών σωματιδίων που οι άνθρωποι στη συνέχεια αναπνέουν. Το μικρότερο από αυτά τα σωματίδια, γνωστό ως PM2.5, μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου εξαπλώνεται μέσω του σώματος και βλάπτει τα όργανα από τον εγκέφαλο μέχρι τα αναπαραγωγικά όργανα. Μια έρευνα από τον Guardian φέτος διαπίστωσε ότι το 98% των ανθρώπων στην Ευρώπη ανέπνεαν αέρα φραγμένο με τόσους πολλούς ρύπους που παραβίαζε τις οδηγίες του ΠΟΥ.