Ηράκλειο: 13oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ανώγεια: Τίμησαν τον Αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη

12.02.2024, 16:45

Επιμνημόσυνη δέηση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεσή του

80 χρόνια πέρασαν από την εκτέλεση του Αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη  από τις Γερμανικές Αρχές κατά την περίοδο της Κατοχής.

Το πρωί τα Ανώγεια, τίμησαν τον Στεφανογιάννη με σεβασμό αναγνωρίζοντας τη θυσία του για την Πατρίδα.

Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Ιωάννη Δραμουντάνη παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η αναφορά του Γιάννη Κεφαλογιάννη για τον Ιωάννη Δραμουντάνη στο facebook 

«Με βαθιά συγκίνηση τελέσαμε την επιμνημόσυνη δέηση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση του Αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη (Στεφανογιάννη). Η συμβολή του στη μεγαλειώδη Αντίσταση του Κρητικού λαού, την περίοδο 1941-1944, καθίσταται ανεκτίμητη.

Αποτελούσε έναν εκ των Κρητών που είχαν επικηρυχθεί από τις Γερμανικές Αρχές κατά την περίοδο της Κατοχής, ο οποίος, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετράχρονης σκλαβιάς, παρέμεινε επικηρυγμένος και ένας από τους πλέον καταζητούμενους Κρητικούς. Χάρη στη δράση του ο Ψηλορείτης παρέμεινε ελεύθερος, προσφέροντας καταφύγιο τόσο στους μαχόμενους Έλληνες όσο και στους Άγγλους Στρατιώτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τους συντρόφους τους μετά τη μάχη της Κρήτης.

Ο Ιωάννης Δραμουντάνης – Στεφανογιάννης δεν έζησε όμως μόνο ως ήρωας, αλλά πέθανε ως ήρωας. Ο ίδιος αποφάσισε να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Να κάνει το μεγάλο εκείνο άλμα για την ελευθερία που κάνουν μόνο οι αληθινά μεγάλοι.

Πιστοί στο χρέος μας, αποτίουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό μας στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».