Ελάχιστοι οι ναυαγοσώστες στο Ηράκλειο
Με το θερμόμετρο να έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα και τον Απρίλιο να θυμίζει καλοκαίρι, οι παραλίες σε όλη την Κρήτη ξεκίνησαν να υποδέχονται από νωρίς λουόμενους κάθε ηλικίας.
Οι ναυαγοσώστες πιάνουν δουλειά από… Ιούνιο
Ωστόσο μέχρι τις αρχές Ιουνίου όσοι σπεύδουν στις ακτές για να χαρούν την θάλασσα και τον ήλιο πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα αφού οι ναυαγοσώστες δεν έχουν ακόμη ανέβει στους πύργους τους.
Χάθηκε ήδη ένας άνθρωπος
Τραγικό χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής μέσα στη θάλασσα εχθές στα Χανιά, όταν 60χρονος τουρίστας έχασε τις αισθήσεις του στο νερό και τελικά κατέληξε παρά τις προσπάθειες ενός γιατρού και μιας εθελόντριας του Ερυθρού Σταυρού που έτυχε να είναι στην παραλία.
Όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 – ΦΕΚ 166/Α/31-8-2020 – Άρθρο 7, οι ναυαγοσώστες, οφείλουν να βρίσκονται στις θέσεις τους από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και με ωράριο 10.00 έως 18.00.
Το cretaone.gr επικοινώνησε με τον κ. Μύρωνα Χαχλιουτάκη, ιδιοκτήτη σχολής ναυαγοσωστών, ο οποίος τόνισε πως με βάση το νόμο οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν καθήκοντα κανονικά τον Ιούνιο, παρότι οι πολίτες σπεύδουν ήδη στις παραλίες εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Ελάχιστοι οι ναυαγοσώστες στο νομό Ηρακλείου
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι θέσεις που προβλέπονται για ναυαγοσώστες, σωστά εκπαιδευμένους με πτυχίο, είναι περίπου:
- 32 για το Δήμο Χερσονήσου,
- 12 για το Δήμο Μαλεβιζίου,
- 7 για το Δήμο Φαιστού
- 2 για το Δήμο Ηρακλείου.
Την ίδια ώρα σύμφωνα πάντα με το Προεδρικό Διάταγμα, κάθε ναυαγοσώστης που βρίσκεται σε ναυαγοσωστικό πύργο έχει ευθύνη δεξιά και αριστερά του πύργου του 200 μέτρα και με δεδομένο πως υπάρχουν σκάφη και τζετ σκι που βοηθάνε στις διασώσεις.
Αναζητούν ναυαγοσώστες και δε βρίσκουν
Όπως συμπληρώνει ο Μύρωνας Χαχλιουτάκης, σταδιακά οι ναυαγοσώστες θα αποτελούν ένα επάγγελμα υπό εξαφάνιση ενώ οι ελλείψεις είναι ήδη ορατές.
«Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κύριο επάγγελμα και όχι σαν μία θέση για να καλυφθούν οι προσωρινές ανάγκες . Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να θέλουν να εκπαιδευτούν για να σώζουν ζωές. Χρειάζεται οργάνωση για υπάρχει σωστή φύλαξη των παραλιών από ναυαγοσώστες, υπάρχουν ρεύματα σε πολλές παραλίες όπου ένας ναυαγοσώστης δεν αρκεί είναι δύσκολο να κάνει διάσωση.
Το πόσοι ναυαγοσώστες απαιτούνται σε κάθε παραλία, αποφασίζεται από μία τριμερής επιτροπή που απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου , έναν από τον εκάστοτε Δήμο και έναν εκπρόσωπο από την Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέλος Αυγούστου για την επόμενη χρονιά. Εξαρτάται πάντα από την έκταση της παραλίας».
Διαβάστε επίσης
Ηράκλειο: Έκλεισε και το πάνω τμήμα της πλατείας Ελευθερίας! (Φωτορεπορτάζ)
Τα «έργα» στην πλατεία Ελευθερίας και οι αυξήσεις στα τέλη «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις
Ηράκλειο: Εναέριος στόχος ξεβράστηκε σε παραλία – Νόμιζαν πως ήταν… drone από το Ιράν Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας