Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Αντιπαράθεση για την τοποθέτηση Ανδρουλάκη εναντίον των μη κρατικών Πανεπιστημίων

24.02.2024, 19:54

Τι ανέφεραν Ανδρουλάκης, Μαρινάκης, Πιερρακάκης 

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης για το νομοχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια μετά την σαφή τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ό,τι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό επισημαίνοντας πως στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται τα κριτήρια που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την λειτουργία τους και η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ό,τι «Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο  και να μιλήσει με όρους παρόντος και  μέλλοντος, να επιστρέψει παρελθόν, να μιλήσει ως γραμματέας παραταξης του 1980 βρίσκει προφάσεις και παιρνει τη σκυτάλη λαϊκισμού, της απόλυτης ισοπέδωσης του ΣΥΡΙΖΑ  που αντι να είναι το φόντο ροζ ή κόκκινο είναι πράσινο».

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για  το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον Νόμο γιατί χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα ως λόγο καταψήφισης που είναι ο πυρήνας του Νόμου».

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δηλώνει ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλημα στο ΠΑΣΟΚ και θα τοποθετηθει στην ΚΟ οπου το επικρατέστερο σενάριο είναι να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», σημείωσε.

Κερκόπορτα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η  Ελληνική Λύση και  δηλώνει ότι θα το καταψηφίσει «Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν γίνεται για να προαχθεί η Ελληνική Παιδεία, αλλά για να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένο fund, που «συμπτωματικά» έχει εξαγοράσει τα πάντα τα τελευταία 4 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε «Οι δυναμεις συντηρησης εδωσαν σκληρο αγωνα να πείσουν ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι απαξιωμένο και να πείσουν ότι λύση είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης  Στίγκας «πιστευουμε ότι αυτή την στιγμη είναι αχρειαστο/ το αρθρο 16 λέει ότι οτιδήποτε δεν είναι ιδιωτικο είναι παράνομο».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση».

Η αντιπαραθεση για το νομοσχέδιο που προβλέπεται  να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου αναμενεται να συνεχιστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τρίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *