Ηράκλειο: 30oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Από τον Αϊνά στην Πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα!

29.06.2024, 20:36

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024

Περιοδική Έκθεση στο Institute for Mediterranean Studies – FORTH, εγκαινιάστηκε πριν λιγο από το Institute for Mediterranean Studies – FORTH και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, και θα είναι ανοικτή καθημερινά ανοικτή 10:00-14:00, Νικηφόρου Δωκα 130, Ρέθυμνο.

Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα σκαφών του 18ου και 19ου αιώνα, σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, σε μια μοναδική έκθεση, καρπό μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και συνεργασίας.
Το μπρίκι «Άρης» του Μιαούλη, το μπρίκι «Άρης» του Τσαμαδού και το μπάρκο «Έλλην» στο Ρέθυμνο.
Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τα τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική.
Οι επισκέπτες μπορούν, μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι, να σχεδιάσουν και να «σκαρώσουν» το δικό τους καράβι.
Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεων τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Βίντεο στο χώρο της έκθεσης, αναδεικνύει τον τρόπο κατασκευής και «αρματώματος» των ιστιοφόρων καραβιών του 19ου αιώνα μέσα από την διαδικασία του μοντελισμού.
Η έκθεση είναι καρπός του ερευνητικού προγράμματος “Virtual Historic Sailing Ships”, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Κώστα Δαμιανίδη, το οποίο υλοποιήθηκε από το Institute for Mediterranean Studies – FORTH σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων/DPSDE του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και την εταιρεία TETRAGON ΑΕ, με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020).

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα