Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Αποκαλύψεις Πιερρακάκη στο Cretaοne.gr για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια (βίντεο)

24.10.2023, 15:00

Στις αρχές του ’24 του νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να έχει περάσει με το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, μέσα στο ’24 δηλαδή θα πρέπει να έχει ψηφιστεί. Θα είναι ένας νόμος περί ελευθερίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Μ’ αυτή τη φράση ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «θα είναι ένας νόμος ο οποίος θα απελευθερώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλιο και θα απομακρύνει και την περιττή κρατική γραφειοκρατία».

«Ο κόσμος θέλει να πατήσουμε το γκάζι» 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να «πατήσει το γκάζι» σε θέματα που αφορούν την παιδεία και να «τρέξουν» αλλαγές και παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Κύπρου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων,

«Η Κύπρος έχει δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια δίπλα δίπλα, πλάι πλάι και όλα της τα πανεπιστήμια φέρνουν φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή. Και πολλοί από αυτούς προέρχονται από την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς δρα ευεργετικά για την οικονομία της Κύπρου και την κοινωνία της περιοχής και φυσικά για το εκπαιδευτικό της σύστημα.

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να ανοίξει τα φτερά του»

Ο Υπουργός Παιδείας έθεσε ως ναυαρχίδα των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους απελευθερώνοντας τις δυνατότητες που έχουν.

«Θέλουμε να έρθουν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θέλουμε να δούμε παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Θέλουμε να δούμε ξένους φοιτητές στην χώρα μας και βέβαια θέλουμε οι Έλληνες φοιτητές να μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο τους και οι σπουδές στο εξωτερικό να είναι από επιθυμία και όχι από ανάγκη. Αν θέλω να σπουδάσω κάτι συγκεκριμένο να μπορώ να το σπουδάσω εδώ. Η ναυαρχίδα μας ωστόσο είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην εκπομπή «Faces» του Cretaone Tv: