Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Απόλλων 7: 55 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη αποστολή

11.10.2023, 7:30

Η σημαδιακή ημερομηνία που αποτέλεσε ιστορία

Η 11η Οκτωβρίου του 1968 αποτέλεσε μια σπουδαία μέρα για την διαστημική ιστορία αλλά και για την ΝASA, καθώς επιτεύχθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα.

Τον Ιούλιο του 1961, ο τότε πρωθυπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, ανακοίνωσε το πλάνο της NASA σχετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων» («Apollo») και τα σχέδια της για την πρώτη επιδρομή του ανθρώπου στην Σελήνη. Ο ίδιος του, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, είχε αναφέρει σε ομιλία του πως οι Αμερικανοί μέσα στην δεκαετία που κυλούσε, θα κατάφερναν να πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι. Το γεγονός πως ο ψυχρός πόλεμος βρίσκονταν στο σημείο κορύφωσης του τότε, φημολογείται ότι τροφοδότησε την ανάγκη των Αμερικανών για σπουδαία βήματα, για να μην αφήσουν αναπάντητες τις προκλήσεις των Σοβιετικών.

Την ιστορική εκείνη μέρα στις 11 του Οκτώβρη, το «Απόλλων 7» εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Γουόλτερ Σίρα , πιλότο του διαστημοπλοίου τον σμήναρχο Ντον Άιζελ  και πιλότο της σεληνακάτου τον φυσικό και έφεδρο αεροπόρο Γουόλτερ Κάνιγχαμ. Κατά την εκτόξευση το πλήρωμα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, καθώς ο πύραυλος «Κρόνος ΙΒ» συμπεριφέρθηκε ολόσωστα.

Apollo 7 και NASA

Στις 14 Οκτωβρίου του 1968 ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου, που ένα αεροσκάφος μετέδιδε ζωντανά στοιχεία και εικόνες από το διάστημα. Η αποστολή κράτησε 10 ημέρες, 20 ώρες, 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα και μέσα σε αυτό το διάστημα το πλήρωμα κατάφερε να πραγματοποιήσει 63 στροφές γύρω από την γη δοκιμάζοντας όλα τα απαραίτητα συστήματα για μια αποστολή του μέλλοντος.

Μόλις 11 μέρες μετά την έναρξη της, στις 22 Οκτωβρίου του 1968, η αποστολή ολοκληρώθηκε με την προσθαλάσσωση της διαστημικής κάψουλας στον Ατλαντικό Ωκεανό, 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βερμούδων Νήσων. Οι προβλέψεις σχετικά με τις συντεταγμένες προσθαλάσσωσης είχαν μόνο 2 χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, γεγονός πραγματικά πρωτοποριακό και ιδιαιτέρως ακριβές, ειδικά για μια δοκιμαστική πτήση. Η Αμερική βρισκόταν μια ανάσα από την επίτευξη του σχεδίου της.

Στην πορεία της αποστολής, υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ του πληρώματος και του κέντρου ελέγχου. Ο έμπειρος πιλότος και κυβερνήτης Σίρα μερικές στιγμές προσπάθησε να δράσει αυτοενεργετικά με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εντάσεις στην ομάδα ελέγχου. Τον προειδοποίησαν μάλιστα, να προσέχει την συμπεριφορά του γιατί οι πιθανότητες να μην ξαναπετάξει ολο ένα και αυξάνονταν. Όπως υπώθηκε, ο ίδιος του αλλά και τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος, δεν ξαναταξίδεψαν ποτέ στο διάστημα.