Ηράκλειο: 29oC

Άραβες, Γάλλοι κι Αμερικανοί για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

08.10.2024, 15:59

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Από το «κρύο στη …ζέστη» για το υποθαλάσσιο καλώδιο Κρήτης-Κύπρου καθώς όχι μόνο ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε προκύψει τους προηγούμενους μήνες μεταξύ ελληνικής και Κυπριακής πλευράς αλλά το έργο εξελίσσεται σε επενδυτικό πόλο έλξης, έχοντας  τραβήξει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Άραβες, Γάλλους κι Αμερικανούς!

Πολύ »ζεστοί» για να μπουν επενδυτικά στο παιχνίδι για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου που αποτελεί το πρώτο έργο της προωθούμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με τίτλο Great Sea Interconnector εμφανίζονται αυτή τη στιγμή το fund TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο γαλλικός κολοσσός Meridiam και το Αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο DFC.

Σε αυτούς προστίθεται φυσικά η Κύπρος , δεδομένου ότι πρόσφατα ο  Κύπριος πρόεδρος  Νίκος  Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε  πολιτικά ότι η χώρα θα συμμετάσχει οικονομικά  , δίχως να έχει αποφασιστεί ακόμα το ύψος της μετοχικής συμμετοχής .

Ουσιαστικά λοιπόν στην παρούσα φάση μιλάμε για 4 ακόμα επενδυτές που ετοιμάζονται να πλαισιώσουν τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και είναι ο βασικός μέτοχος και επίσημος φορέας υλοποίησης του εμβληματικού ενεργειακού έργου.

Ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να κρατήσει στα δικά του χέρια το 40% των μετοχών ενώ οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι επενδυτές(ή και άλλοι εφόσον εκδηλώσουν προσεχώς ενδιαφέρον) θα έχουν αθροιστικά το υπόλοιπο 60% του μετοχικού σχήματος. Δηλαδή ένα ποσοστό από 10-20%  ο κάθε επενδυτής.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ακόμα κάτι οριστικό. Καταγράφεται ωστόσο έντονη κινητικότητα και ένα «μπρα ντε φερ» διεργασιών και διαβουλεύσεων . Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι συνεχείς οι επαφές και οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών . Το τοπίο ως προς το πολυσυζητημένο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης, και δη   ως προς το πρώτο κομμάτι του, δηλαδή το υποθαλάσσιο καλώδιο  που θα ενώσει ηλεκτρικά την Κρήτη με την Κύπρο ενδέχεται να ξεκαθαρίσει αρκετά πριν φύγει το 2024. Κι αυτί γιατί, σύμφωνα με πηγές, είναι πολύ πιθανόν ως τα τέλη Δεκεμβρίου να έχει κλειδώσει το deal με 2 τουλάχιστον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι επενδυτικές συμπράξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου μέσω Κρήτης αποτελούν κρίσιμο «στοίχημα» όχι μόνο για αμιγώς οικονομικούς λόγους , δηλαδή για τα χρήματα που θα βάλουν στο έργο, αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους. Όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον ευοδωθεί το διαγραφόμενο αυτή τη στιγμή σενάριο μιας τριμερούς μετοχικής συμμετοχής από Εμιράτα, Γαλλία και ΗΠΑ  μαζί με τον ΑΔΜΗΕ από ελληνικής πλευράς και την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα προσδώσει άλλο κύρος και βαρύτητα σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την περιοχή της Αν. Μεσογείου

διασύνδεση Πηγή: liberal.gr

Το προφίλ του καλωδίου Κρήτης-Κύπρου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ε.Ε. Και αυτό, καθώς θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και ταυτόχρονα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και σημείο προσαιγιάλωσης στην περιοχή της Κορακιάς, στο δήμο Μαλεβιζίου. Το εν λόγω καλώδιο θα ξεκινά από τη θέση Κοφίνος της Κύπρου και θα καταλήγει στη θέση Κορακιά (ανατολική παραλία) , με το συνολικό μήκος να ανέρχεται στα 898 χλμ. Επίσης, μελετάται η εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μέχρι τη διασύνδεσή τους με το Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.»., καθώς και τα έργα διασύνδεσης με το Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς στην Κρήτη.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα