Το Arctic Sunrise είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις στο Ηράκλειο απόψε 17.00-20.00 και αύριο Κυριακή 9.30-12.30
Φωτογραφίες, βίντεο: Άκης Αποστολογιωργάκης
Το ιστορικό πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, σηματοδοτώντας την έναρξη της ελληνικής αποστολής της ευρωπαϊκής εκστρατείας για την προστασία της ελληνικής τάφρου, μεταφέροντας ένα δυνατό μήνυμα κατά των εξορύξεων και υπέρ της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Το πλοίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως και αύριο, Κυριακή (13/7) το μεσημέρι, οπότε αποπλέει.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του εκστρατείας, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση και στη θαλάσσια ζώνη νοτίως της Κρήτης, όπου εντοπίζεται ενδιαφέρον για την εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων.
Η ομάδα του Cretaone είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του πλοίου, να γνωρίσει τις τεχνολογίες του και να συνομιλήσει με τον Κώστα Καλούδη, υπεύθυνο της εκστρατείας Κλίματος και Ενέργειας στο γραφείο της Greenpeace στην Ελλάδα.
«Η Κρήτη δεν μπορεί να γίνει ενεργειακή αποικία»
Ο κ. Καλούδης μίλησε αρχικά για την αποστολή του Arctic Sunrise και τον σκοπό της καμπάνιας. «Η Greenpeace βρίσκεται στην Κρήτη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στα έργα ορυκτού αερίου νότια του νησιού. Οι εξορύξεις θεωρούνται πια παρωχημένες: δεν αναμένεται να προσφέρουν οικονομικά ή κοινωνικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Είναι ένα ξεπερασμένο σχέδιο που βασίζεται σε μια παλιά νοοτροπία: ότι μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε ανεξέλεγκτα τη φύση», τόνισε.
Με δεδομένη την κλιματική κρίση, όπως την βιώνει εντονότατα και η Ελλάδα, η Greenpeace προτάσσει λύσεις που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση. «Στην εποχή μας είναι ανάγκη να κάνουμε μία μεγάλη στροφή, για μία καθαρή και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα είναι και δίκαιη για τους ανθρώπους, προκειμένου να προσαρμοστούμε και στην κλιματική αλλαγή, την οποία βιώνουμε πάρα πολύ έντονα στη χώρα μας, αλλά και στην Κρήτη. Επίσης, πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη στροφή στην παραγωγή ενέργειας και την κατανάλωση ενέργειας. Μέρος του μηνύματός μας είναι να δώσουμε το παράδειγμα να δείξουμε στον κόσμο πώς είναι εφικτό να γίνει αυτή η μετάβαση και ποιες λύσεις είναι πραγματικά βιώσιμες, ώστε να υιοθετηθούν. Να πιέσουμε υπέρ των βιώσιμων λύσεων που θα μας ωφελήσουν σε βάθος χρόνου», προσθέτει ο κ. Καλούδης.
Το Arctic Sunrise παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ σήμερα Σάββατο δέχεται επισκέπτες από τις 17.00 ως τις 20.00 και αύριο από τις 9.30 ως τις 12.30. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, να γνωρίσουν την ιστορία του πλοίου, να μάθουν για τις προηγούμενες αποστολές του και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις.
Εντυπωσιακή είναι η χρήση τεχνολογιών στο πλοίο, όπως η μονάδα αφαλάτωσης και τα συστήματα ανακύκλωσης αποβλήτων, που δείχνουν εν τοις πράγμασι πώς μπορεί να είναι εφικτή μια πιο βιώσιμη ζωή ακόμη και εν πλω.
«Όχι στις εξορύξεις – Ναι στις λύσεις για το κλίμα»
Από την Κρήτη ο κ. Καλούδης επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα της Οργάνωσης: επιτακτική η ανάγκη άμεσης πολιτικής παρέμβασης: «Το αίτημά μας είναι σαφές και διαρκές: να ακυρωθούν τα σχέδια εξορύξεων στις ελληνικές θάλασσες. Ζητάμε την προστασία της ελληνικής τάφρου, ενός μοναδικού οικοσυστήματος με σπάνια θαλάσσια ζωή. Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Πρόκειται για ένα πολύτιμο οικοσύστημα, ένα θαλάσσιο οικοσύστημα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, όπου διαβιούν σπάνια πλάσματα, όπως φάλαινες φυσιτήρες και μία μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών. Αυτόν τον πλούτο πρέπει να προστατεύσουμε και να τον διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές και να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούμε όλοι μας να τον απολαύσουμε σε ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον», καταλήγει.
Μετά την Κρήτη, το Arctic Sunrise θα συνεχίσει την αποστολή του στον Βόλο, στις 19 και 20 Ιουλίου, με το ίδιο ξεκάθαρο μήνυμα: «Ο χρόνος για δράση είναι τώρα».
Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα