Το αμφιλεγόμενο σλόγκαν του είναι: «ο πελάτης είναι βασιλιάς».
Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, τα καταστήματα εστίασης που μένουν ανοιχτά τις «μεγάλες ώρες» αυξάνουν τις τιμές τους μετά τα μεσάνυχτα ή μετά τις 2 τα ξημερώματα, με το σκεπτικό ότι εκείνες τις ώρες τα κόστη για τις σχετικές άδειες αλλά και τις αμοιβές του προσωπικού είναι αυξημένα.
Όμως ένας ιδιοκτήτης μιας πανσιόν μπύρας στην Αυστρία, επιβάλλει έξτρα χρεώσεις από τις 10 κιόλας το βράδυ.
Δίνει ωστόσο στους πελάτες του μια επιλογή για να τις αποφύγουν.
Παραγγέλνεις μια μπύρα στις 9:50 μ.μ. και χρεώνεσαι – έστω – 5 ευρώ.
Παραγγέλνεις μια μπύρα στις 10:05 μ.μ. και χρεώνεσαι 7,5 ευρώ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πελάτες μιας πανσιόν μπύρας στη βορειοδυτική Αυστρία– δηλαδή μιας μπυραρίας όπου υπάρχει και δυνατότητα διαμονής – και η πολιτική αυτής της επιχείρησης έχει προκαλέσει ποικίλες κριτικές.
Διπλή αναπροσαρμογή τιμών μέσα στην ημέρα
Στην εν λόγω μπυραρία γίνεται διπλή αναπροσαρμογή τιμών μέσα στην ημέρα.
Η πρώτη εφαρμόζεται μετά το κλείσιμο της κουζίνας, στις 10 μ.μ. και η δεύτερη μετά τα μεσάνυχτα.
Οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές, μεταξύ 35 και 50%.
Ο ιδιοκτήτης Καρλ Τσούζερ δικαιολογεί την πρακτική αυτή λέγοντας πως η επιχείρησή του μπορεί να μην απογοητεύει τους τακτικούς πελάτες της παραμένοντας ανοιχτή, μόνο υπό την προϋπόθεση των έξτρα χρεώσεων.
Ο Τσούζερ υποστηρίζει πως οι χρεώσεις σχετίζονται με αύξηση των αμοιβών του προσωπικού που επιτάσσει ο νόμος όταν η εργασία θεωρείται «νυχτερινή».
Αφού εξηγεί πώς διαμορφώνονται τα κόστη εκείνες τις ώρες, ο επιχειρηματίας «πουλάει» την περίεργη τιμολογιακή πολιτική ως το απαραίτητο τίμημα για να μένει η μπυραρία ανοιχτή όταν οι πελάτες του θέλουν να πιουν αργά το βράδυ, με το αμφιλεγόμενο σλόγαν «ο πελάτης είναι βασιλιάς».
Ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας παραδέχεται ότι δέχτηκε μια «καταιγίδα» αρνητικών κριτικών στην ιστοσελίδα heute.at.
Απαντά πως οι χρεώσεις δεν του αποφέρουν επιπλέον έσοδα. «Με προστατεύουν μόνο από το κόστος», λέει.
Εμφανίζεται μάλιστα υπερήφανος για την ειλικρίνεια με την οποία επικοινωνεί τις έξτρα χρεώσεις, επιμένοντας πως τα χρήματα αυτά δεν είναι κέρδος για την επιχείρηση.
Πιστεύει ότι οι διαφανείς προσαρμογές τιμών είναι καλύτερες από το να κλείσει εντελώς η επιχείρηση.
Οι πελάτες έχουν εναλλακτική επιλογή
Σύμφωνα με τον αυστριακό Νόμο για το ωράριο εργασίας, οι υπερωρίες πρέπει γενικά να πληρώνονται με προσαύξηση τουλάχιστον 50%.
Η νυχτερινή εργασία μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ. απαιτεί πρόσθετη αμοιβή, με ειδικούς κανονισμούς στον κλάδο της εστίασης.
Γερμανοί και Αυστριακοί εστιάτορες αισθάνονται πίεση στα κόστη, με όλο και περισσότερους να εφαρμόζουν αυξήσεις στις τιμές, ανάλογες με αυτές του Τσούζερ.
Εκείνος όμως, δίνει τους πελάτες του μια εναλλακτική.
Στην είσοδο της μπυραρίας έχει ένα ψυγείο γεμάτο με μπύρες, σαν αυτόματος πωλητής.
Εάν οι πελάτες πάρουν από εκεί μπύρα, θα πληρώσουν στις κανονικές τιμές, αυτές δηλαδή που ισχύουν πριν τις 10 μ.μ.
Πηγή: iefimerida.gr
Σύνοψη άρθρου
- Ο ιδιοκτήτης μιας μπυραρίας στην Αυστρία αυξάνει τις τιμές δύο φορές την ημέρα, με τη δεύτερη αύξηση να αρχίζει από τις 10 μ.μ.
- Οι αυξήσεις σχετίζονται με το κόστος νυχτερινής εργασίας και ανέρχονται μεταξύ 35% και 50%.
- Ο ιδιοκτήτης προσφέρει στους πελάτες την επιλογή να αποφύγουν τις αυξήσεις μέσω αυτόματου πωλητή που διαθέτει μπύρες σε κανονικές τιμές.
- Παρά τις αρνητικές κριτικές, ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι η πρακτική είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σεισμός αναστάτωσε τα ξημερώματα το Αρκαλοχώρι
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»
Σοκ για ιδιοκτήτρια ακινήτου Airbnb: Της άφησαν λογαριασμό ρεύματος 1.300 ευρώ
Κρήτη: «Ξανά ζωντάνεψε» ο Καλλέργης τον Μητροπάνο - Το τραγούδι που «σηκώνει την τρίχα»
Θλίψη στο Ηράκλειο για την απώλεια του Εμμανουήλ Μπελιδάκη
Τραγωδία στα Χανιά: Εντοπίστηκε νεκρή η ηλικιωμένη που είχε εξαφανιστεί στα Νεροκούρου
Αν ανήκεις σε αυτά τα 3 ζώδια η επιτυχία είναι δεδομένη
Απίστευτο: Πέταξαν όπλα, σφαίρες και χειροβομβίδα σε κάδο απορριμμάτων
Άγριο φονικό στη Σκύδρα: «Τον σκότωσα γιατί τον είδα στο χωράφι μου» - Τον πυροβόλησε, τον χτύπησε με το αυτοκίνητο και έσυρε τη σορό του σε χωματερή