Ηράκλειο: 19oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Χανιά: «Πάμε για χόρτα; Άνοιξη 2024» από την Περιφέρεια Κρήτης

09.04.2024, 8:12

Το πρόγραμμα δράσεων

Η Περιφέρεια ΚρήτηςΠεριφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους της Π.Ε., διοργανώνει πρόγραμμα δράσεων για τη διάδοση της Τέχνης της Συλλογής και Αξιοποίησης των Άγριων Χόρτων της Κρητικής Γης, την Άνοιξη του 2024.

Η Κρήτη έχει μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες σε βρώσιμα χόρτα διεθνώς, με 120 καταγεγραμμένα είδη χόρτων. H συλλογή και η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο έχει ιστορία πάνω από 2.500 χρόνια. Η διατροφική τους αξία έχει αναγνωρισθεί με έρευνες που έδειξαν ότι οι Κρήτες οφείλουν την καλή τους υγεία και στην κατανάλωση άγριων χόρτων αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης στο βιβλίο του (Κωνσταντίνος Στ. Χαρτζουλάκης, Τα βρώσιμα άγρια χόρτα της Κισάμου).Στην Κρητική Διατροφή τα χόρτα αποτελούν πλήρες γεύμα και όχι απλά συμπλήρωμα, χαρακτηριστικό που συνετέλεσε καθοριστικά στο χαρακτηρισμό της ως υγιούς διατροφής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αναγνωρίζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και την ευχαρίστηση της αναζήτησής τους στη φύση, θέτει στο επίκεντρο την ανάδειξη της τέχνης της συλλογής και αξιοποίησης των άγριων χόρτων και σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους διοργανώνει αυτήν την Άνοιξη πρόγραμμα δράσεων σε όλο το εύρος του νομού, με κοινή αναφορά στην αναγνώριση και συλλογή των βρώσιμων χόρτων και άλλες ιδιαίτερες δράσεις ανά σύλλογο.

Υπεύθυνη δράσης και συντονισμού για την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, malandraki@creteregion.gr, τηλ. 6944693365

Παρακαλούμε για τη δήλωση συμμετοχής όπου αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Κυριακή 7 Απριλίου 2024
● Στα Κοντοπουλα Κεραμειών του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντόπουλων «Αγαπάμε Κεραμειά» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατωχωρίου <Αγ Γεώργιος >
● Σημείο συνάντησης Ελαιουργείο ΕΛΑΠ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΩΡΑ 11.00
● Πληροφ Δηλωση συμμετοχης
● 6944294694
● 6932385555
● Γνωρίζουμε τα χόρτα με το όνομά τους…..και τα δοκιμάζουμε! Μιλάμε για τη θεραπευτική και διατροφική τους αξία.

Πάμε για χόρτα

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024
● Στο Βλάτος του Δήμου Κισάμου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έλους- Λίμνης Λουχίου, «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάτους, «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
● Πληροφ και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.
● 6948533916
● 6947696716
● For English speakers
● Robert 6986274109

Πάμε για χόρτα

● Σημείο συνάντησης
Πολιτιστικό Κέντρο Βλάτους. Ώρα 11.00.
Θα υπάρχει οδηγός ομάδας για τα χόρτα που μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *