Ηράκλειο: 11oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Χάρης Λυδάκης: «Διακριτικές» και «soft» ενέργειες για την ανάταξη του Βενιζελείου

21.10.2023, 10:30

Τι αναφέρει ο υπηρεσιακός Διοικητής του Βενιζελείου

Με ανάρτηση του ο Υπηρεσιακός Διοικητής του Βενιζελείου κ. Χάρης Λυδάκης αναφέρει τις βασικές αρχές που θα ακολουθεί καθημερινά.

Όλη η ανάρτηση του κ. Λυδάκη:

«Ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει, όταν είσαι απασχολημένος με το κάνεις άλλα σχέδια». John Lennon.

Χωρίς κανένα προσωπικό προσχεδιασμό, πρόσφατα κλήθηκα ξαφνικά λόγω θεσμικών διαδικασιών να αναλάβω την Διοίκηση του Βενιζελείου, ενός νοσοκομείου τόσο αγαπητού και απαραίτητου στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και ενός νοσοκομείου που βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της 60χρονης πορείας του.

Είθισται, ο μεταβατικός και (μάλλον) σύντομος ρόλος ενός προσωρινού (Υπηρεσιακού) Διοικητή (έως την έλευση της νέας διορισμένης Διοίκησης) να συνακολουθείται από την άσκηση μάλλον «διακριτικών» και “soft” ενεργειών διαχειριστικού τύπου.

Από την άλλη μεριά, η κρισιμότητα της κατάστασης του Βενιζελείου, απαιτεί γρήγορη ανάταξη, με ελάχιστη απώλεια χρόνου και αποφασιστικές παρεμβάσεις. Στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναληφθούν ταχείες πρωτοβουλίες με κύριους άξονες:
1) Την αποκατάσταση του χειρουργικού χρόνου σε ανεκτά επίπεδα, αντίστοιχα της ζήτησης.
2) Την κάλυψη των λειτουργικά κρισίμων κλινικών με το απαραίτητο
ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ώστε αυτό να μπορεί να επιτελεί αξιοπρεπώς τον επαγγελματικό του ρόλο χάριν των ωφελουμένων πολιτών.
3) Την αναβάθμιση του brand name «Βενιζέλειο» τόσο στη συνείδηση του μέσου πολίτη, όσο και στη συνείδηση των υγειονομικών εργαζομένων του νοσοκομείου μας. Βασικός στόχος είναι η αντιστροφή της τάσης των παραιτήσεων που αποδυναμώνουν ουσιαστικά και σημειολογικά την λαμπρή φήμη του Βενιζελείου.
Το Βενιζέλειο πρέπει να συνεχίσει να ελκύει νέους ειδικευόμενους ιατρούς,
διαφορετικά το μέλλον του θα είναι ζοφερό.
4) Η διακοπή του φαινομένου των μετακινήσεων με «εντέλλεσθαι» ιατρικού προσωπικού προς άλλες δομές, με αποτέλεσμα την τεκμηριωμένη αποδυνάμωση
του νοσοκομείου μας τόσο σε εργασιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ηθικού..
Η πρόσφατη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας (μετά την κάθοδο του στο Ηράκλειο) αποτελεί αναμφισβήτητα μία καλή αρχή προς την σωστή κατεύθυνση, αρκεί να συνακολουθούνται από τα κατάλληλα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να μπορούν να υλοποιηθούν. Ουδείς Διοικητής (ανεξαρτήτως προσωπικής ικανότητας) μπορεί να δώσει οριστική λύση σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα χωρίς την κεντρική Διοικητική αρωγή, στο βαθμό που τα νοσοκομεία είναι θεσμικά οικονομικά και διοικητικά εξαρτημένα από το κεντρικό κράτος.
Τα προβλήματα του Βενιζελείου δεν ξεκίνησαν χθές, ούτε θα τελειώσουν αύριο.
Απαιτείται σταθερό και μακρόπνοο σχέδιο ανθεκτικό σε αρνητικές επιρροές και παρεμβάσεις οιασδήποτε μορφής.
Στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία ισχύει: «είναι καλό, ότι είναι χρήσιμο για το Βενιζέλειο».
Η εξυπηρέτηση των στόχων του Βενιζελείου ως ιδρύματος με κομβικό υγειονομικό ρόλο στο Νότιο Αιγαίο (με τελικό στόχο τον ωφελούμενο πολίτη) θα αποτελέσει αποκλειστικό αντικείμενο προσήλωσης της προσωπικής μου άσκησης καθηκόντων στην θέση του Διοικητή, και όλα τα θέματα θα γίνονται αντικείμενο διαχείρισης υπό το πρίσμα αυτής της προτεραιότητας. Εύχομαι, οι ιεραρχικά ανώτερες υγειονομικές Διοικήσεις να είναι αρωγοί σε αυτόν το δύσκολο δρόμο.