Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χοιρινό χτένι στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας

02.09.2024, 0:17

Mία μοναδική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Το χοιρινό χτένι στο φούρνο απογειώνεται γευστικά με σάλτσα μουστάρδας. Ένα φαγητό πεντανόστιμο που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα.

Υλικά

  • 2 kg χοιρινό χτένι σπάλας χωρίς κόκαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κλων. θυμάρι
  • 3 κλων. μαϊντανό
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 2 φλ. κρασί
  • 2 φλ. ζωμό κότας

Για το μείγμα λαχανικών:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κομμάτι/ια σέλερι
  • 1 κομμάτι/ια πράσο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 μήλο

Για το δέσιμο της σάλτσας:

  • 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι

Για το χοιρινό χτένι

  • Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι και το δένουμε.
  • Αφήνουμε το κρέας για 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας.
  • Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά, να κάνει κρούστα, για περίπου 10΄.
  • Το βγάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄, να γυαλίσουν.
  • Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το 1 φλιτζ. κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως, ντεγκλασάροντας την κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του (γι’ αυτό μη χρησιμοποιείτε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό).
  • Το αφήνουμε να πάρει βράση.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 2 με 2 1/2 ώρες έως ότου μαλακώσει το κρέας.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε κι από τις άλλες πλευρές, να ψηθεί σωστά και να μη στεγνώσει.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα

  • Σουρώνουμε τη σάλτσα πατώντας με κουτάλι το σουρωτήρι να περάσει όσο περισσότερη πούλπα λαχανικών γίνεται.
  • Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι, για περίπου 5΄.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα.
  • Τα προσθέτουμε στη σάλτσα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.
  • Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1΄.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.
  • Κόβουμε το κρέας σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη υπαρχιπυροσβέστης για διακίνηση κοκαϊνης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Έτοιμος για τον αγώνα «πρόκληση» με την ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα Γάμου: Ποιοι το δικαιούνται- Τι ισχύει με το σύμφωνο συμβίωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Υγεία

Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεδομένη μια επόμενη πανδημία, άγνωστο το ακριβές παθογόνο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Τριπλή επιχείρηση διάσωσης 95 μεταναστών στα ανοιχτά του νησιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Καιρός

Κρήτη: Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι καιρό θα έχουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Πολιτική

«Πυρά» Τσουκαλά σε κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα 100% γαλάζιο σκάνδαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Οικονομία

Πότε και σε ποιους η εφορία απενεργοποιεί τον ΑΦΜ – Nέες οδηγίες της ΑΑΔΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας: «Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. ευρώ για το μεταφορικό ισοδύναμο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Κύκλωμα διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη σε σχολείο στα βόρεια προάστια, 6 ανήλικοι μεταξύ των συλληφθέντων

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →