Ηράκλειο: 21oC

Χοιρινό χτένι στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας

02.09.2024, 0:17

Mία μοναδική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Το χοιρινό χτένι στο φούρνο απογειώνεται γευστικά με σάλτσα μουστάρδας. Ένα φαγητό πεντανόστιμο που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα.

Υλικά

  • 2 kg χοιρινό χτένι σπάλας χωρίς κόκαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κλων. θυμάρι
  • 3 κλων. μαϊντανό
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 2 φλ. κρασί
  • 2 φλ. ζωμό κότας

Για το μείγμα λαχανικών:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κομμάτι/ια σέλερι
  • 1 κομμάτι/ια πράσο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 μήλο

Για το δέσιμο της σάλτσας:

  • 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι

Για το χοιρινό χτένι

  • Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι και το δένουμε.
  • Αφήνουμε το κρέας για 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας.
  • Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά, να κάνει κρούστα, για περίπου 10΄.
  • Το βγάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄, να γυαλίσουν.
  • Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το 1 φλιτζ. κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως, ντεγκλασάροντας την κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του (γι’ αυτό μη χρησιμοποιείτε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό).
  • Το αφήνουμε να πάρει βράση.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 2 με 2 1/2 ώρες έως ότου μαλακώσει το κρέας.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε κι από τις άλλες πλευρές, να ψηθεί σωστά και να μη στεγνώσει.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα

  • Σουρώνουμε τη σάλτσα πατώντας με κουτάλι το σουρωτήρι να περάσει όσο περισσότερη πούλπα λαχανικών γίνεται.
  • Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι, για περίπου 5΄.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα.
  • Τα προσθέτουμε στη σάλτσα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.
  • Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1΄.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.
  • Κόβουμε το κρέας σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Πέντε άτομα μπήκαν σε κομμωτήριο με σφυριά και ξυλοκόπησαν άγρια τον ιδιοκτήτη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Οδηγός κίνδυνος – θάνατος κάνει επικίνδυνη προσπέραση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Πολιτική

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και γενναιόδωροι στον διάλογο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 55χρονος ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: Σεξουαλική παρενόχληση 36χρονης κοντά σε στάση λεωφορείου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Περιπολικό συνοδεύει νύφη στην εκκλησία – Οι έντονες αντιδράσεις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Έχουμε τραυματίες παίκτες και ελπίζω να έχουμε κάποιους μαζί μας την Τρίτη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Συγγενής του 22χρονου συνεργού της διπλής δολοφονίας: «Το παιδί λειτούργησε στον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Hράκλειο: Άγριος καβγάς γυναικών… κατέληξε στο νοσοκομείο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Chevron – Helleniq Energy: Τι αλλάζει στα ενεργειακά με τη συμφωνία για τα «οικόπεδα» Κρήτης και Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →