Ηράκλειο: 27oC

Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι – Δείτε πως να το φτιάξετε

30.12.2024, 16:29

Ό,τι πρέπει για το τραπέζι του ρεβεγιόν 

Το Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι που θα μαγειρέψουμε σε χύτρα ταχύτητας, ζουμερό και αρωματικό, θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι του ρεβεγιόν!

10′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 10′

Υλικά
Μερίδες: 8

Για το κρέας και τη μαρινάδα
1 μπούτι χοιρινό, γύρω στα 3-3½ κιλά, χωρίς το κόκαλο και χωρίς το δέρμα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το τυλίξει με δίχτυ ή το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής, για να διατηρήσει το σχήμα του)
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
700 ml χυμός πορτοκαλιού
500 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γλάσο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας μέλι

Διαδικασία
Σκουπίζουμε καλά το μπούτι για να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Το αλατοπιπερώνουμε και το τρυπάμε σε οχτώ σημεία με ένα μικρό μαχαίρι. Μπήγουμε τα σκόρδα στις τρύπες και τοποθετούμε το μπούτι σε ένα βαθύ σκεύος που να το χωράει π.χ. μια λεκανίτσα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Περιχύνουμε το μπούτι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο για 6-7 ώρες ή για όλο το βράδυ, γυρνώντας το δύο-τρεις φορές (αν γίνεται) για να μαριναριστεί καλά από όλες τις πλευρές.
Την επομένη, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, την οποία σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml. Την υπόλοιπη την πετάμε.
Τοποθετούμε το κρέας στη χύτρα ταχύτητας Fissler και προσθέτουμε τα 200 ml της μαρινάδας.
Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 2 και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις εμφανιστεί ο κίτρινος δακτύλιος μειώνουμε τη θερμοκρασία. Όταν ο δακτύλιος στη βαλβίδα γίνει πράσινος, μαγειρεύουμε για 70 λεπτά.
Κατεβάζουμε τη χύτρα από τη φωτιά και την αποσυμπιέζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για το γλάσο.
Βγάζουμε το κρέας από τη χύτρα της Fissler, το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας, ώστε να στεγνώσει και το αλείφουμε με το γλάσο.
Μεταφέρουμε το κρέας πάνω σε ένα ταψί με σχάρα (ή αν δεν έχουμε, το βάζουμε απευθείας στη σχάρα του φούρνου) και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 5-10 λεπτά, πριν σερβίρουμε. Έπειτα, κόβουμε και αφαιρούμε τον σπάγκο ή το δίχτυ και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Συνοδεύουμε με ψητές πατάτες και ψητά καρότα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Αθλητικά

Εμμανουήλ Καραλής: Στη 2η θέση του Diamond League με άλμα στα 6 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κρήτη

Κίνδυνος στα Χανιά: Πέταξαν αμίαντο κοντά σε σπίτια – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση 33χρονος που έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Σοκ στη Σκωτία: 14χρονη αμύνεται με τσεκούρι κατά επίδοξου βιαστή – Συνελήφθη η ίδια!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 28/8 – Δείτε χάρτη

Διαβάστε περισσότερα