Ηράκλειο: 34oC

Δημήτρης Νικολιδάκης: Κρητική Γεύση… με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

09.04.2025, 12:00

Το εφτάζυμο κριτσίνι κατακτά τον κόσμο! 

Κρητική Γεύση… με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο λόγος για τον γνωστό αρτοποιό Δημήτρη Νικολιδάκη, ο οποίος απέδειξε άλλη μια φορά πως η Ελλάδα, και ειδικά η Κρήτη, είναι γεμάτη από μοναδικές, ιδιαίτερες γεύσεις και διατροφικές συνήθειες που δεν συναντάς παρόμοιες πουθενά στον κόσμο.

Η πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν πως αυτές οι ιδιαίτερες και παραδοσιακές γεύσεις, και συγκεκριμένα το εφτάζυμο, θα μπορούσαν να βρεθούν στο τραπέζι του σύγχρονου καταναλωτή.

Tο 2019 λοιπόν, κατόπιν μεγάλης προσπάθειας και δοκιμών, βγήκε στην αγορά το πρώτο Εφτάζυμο κριτσίνι, το οποίο βραβεύθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 20180100248.

Αμέσως ξεκίνησε ο αγώνας ώστε το προϊόν να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και να γίνει εξαγώγιμο.  Το έργο της παραγωγής ανέλαβε η ελληνική εταιρία Elin, με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, που ολοκληρώνεται ο κύκλος των εργασιών παραγωγής, υπάρχουν ήδη παραγγελίες από την γαλλική και βελγική αγορά, ενώ στόχος της νέας εταιρίας είναι κυρίως η αγορά του εξωτερικού καθώς και του αραβικού τόξου, αφού η γεύση του εφτάζυμου είναι απόλυτα συμβατή με τους γευστικούς κάλυκες των Αράβων.

Εξάλλου το ρεβίθι  στις αραβικές χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Σημειώνεται ότι το προϊόν είναι καθαρής ετικέτας. Είναι υψηλής βιολογικής αξίας χαμηλού νατρίου (χωρίς αλάτι). Πιπεράτο ή όχι ταιριάζει άριστα με τις ελιές τα τυριά αλείμματα και την μεσογειακή διατροφή.

Ας ευχηθούμε στον συντοπίτη μας να έχει κάθε επιτυχία!

Ο κ. Δημήτρης Νικολιδάκης Ο κ. Δημήτρης Νικολιδάκης