Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Δήμος Χερσονήσου: Αντιδράσεις για την επαναλειτουργία των λατομείων στις Γούβες

15.05.2024, 16:17

Οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην επαναλειτουργία του λατομείου

Την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των λατομείων στη θέση «Δύο Γκρεμοί» Ανώπολης, στη δημοτική ενότητα Γουβών Χερσονήσου, δηλώνουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Χθες, μαζί με τη δημοτική αρχή, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λατομείο κατά την αυτοψία που διενήργησαν ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Με μαύρες σημαίες στα χέρια, οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην επαναλειτουργία του λατομείου, επισημαίνοντας τους κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και τις επιπτώσεις που, όπως υποστηρίζουν, θα υπάρξουν στην καθημερινότητά τους και στην ποιότητα ζωής τους.

λατομείο

Η εταιρεία «Λατομεία Γουρνών Α.Ε.», που προτίθεται να επαναλειτουργήσει το λατομείο ως χώρο επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων, έχει καταθέσει προς έγκριση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας την σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εξέταση του θέματος αναβλήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου τα μέλη της να προχωρήσουν σε αυτοψία στην περιοχή της μελέτης, η οποία έγινε χθες.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία γνωμοδοτεί, δεν έχει λάβει καμιά απόφαση.

λατομείο

Το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου ήδη έχει πάρει θέση για το θέμα, με ομόφωνη απορριπτική απόφαση που έλαβε σχετικά με τη λειτουργεία του λατομείου.

Ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος έδωσε το παρών χθες στην κινητοποίηση, επισήμανε ότι «η περιοχή έχει πολλά προβλήματα από τη λειτουργία των συγκεκριμένων λατομείων εδώ και πολλά χρόνια. Πραγματικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η οχλούσα δραστηριότητα. Θα υπάρξει μια τεράστια επιβάρυνση ηχορύπανσης. Άλλωστε δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο οι δρόμοι του σχεδίου πόλης, δηλαδή τον μεγάλο αριθμό φορτηγών αυτοκινήτων για τα δεδομένα της περιοχής που θα έρχονται εδώ για να γίνεται η επεξεργασία και η ανακύκλωση».

Ο κ. Δοξαστάκης δήλωσε ακόμα: «θεωρούμε ότι η γραμμή ανακύκλωσης των οικοδομικών υλικών στο χώρο των λατομείων δεν πρέπει να γίνει και για πολλούς άλλους ιστορικούς, πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς λόγους. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει μια γραμμή ανακύκλωσης που θα επεξεργάζεται τα υλικά κατεδαφίσεων, όμως, αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό έμφραγμα, καθώς η υπάρχουσα κυκλοφοριακή σύνδεση δεν επιτρέπει τέτοιο κυκλοφοριακό φόρτο».

Και κατέληξε: «Θεωρώ ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τέτοια θέματα, έχει κατανοήσει σήμερα τους σοβαρούς προβληματισμούς και το δίκαιο του αιτήματος των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου».

λατομείο

Πηγή: EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τι περιμένουμε, να θρηνήσουμε θύματα; – Χωρίς φανάρια ο κόμβος της Κνωσού!

Ηράκλειο: Τροχαίο στη λεωφόρο Καζαντζίδη – Τραυματίστηκε 15χρονος