Ηράκλειο: 23oC

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε νέους και παιδιά

10.07.2024, 7:00

Την τελευταία 20ετία

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

πριν από 7 λεπτά
Αθλητικά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο «Six Kings Slam»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη: Νεκρός 76χρονος – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγος του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Γνωστός τραγουδιστής… σε ρόλο ηθοποιού – Σε ποια σειρά «εισβάλλει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πολιτική

Πυρά του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του ΠΑΣΟΚ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Πηγαδάκια

Άγριος καυγάς στη Βουλή για μια… «καρέκλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Style

Πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς θα πωληθεί σε δημοπρασία τον Νοέμβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελετή αγιασμού του νέου υπερσύγχρονου σκάφους του Λιμενικού Σώματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ: Του έβαλε το όπλο στο κεφάλι και απαίτησε 1000 ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Ιός του Δυτικού Νείλου: 2 νεκροί και 8 νέα κρούσματα λοίμωξης την τελευταία εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ξανά στους δρόμους οι αγρότες για ΟΠΕΚΕΠΕ και δακοκτονία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →