Ηράκλειο: 22oC

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε νέους και παιδιά

10.07.2024, 7:00

Την τελευταία 20ετία

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Σοκ στην Εύβοια: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν και δάγκωσαν 25χρονο – Σοκαριστικές εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Style

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Μου τη σπάνε οι μικρούλες που προσπαθούν να αντιγράψουν την Ιωάννα ακόμα και στο τρόπο που γράφει» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Αναχωρεί, πριν την κηδεία του Φανούρη, η οικογένεια της 57χρονης νεκρής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Μεσαρά: Στην Πόμπια γιορτάζουν σήμερα τον Άγιο Γεώργιο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Ιωάννα Μαλέσκου: «Κουράστηκα να μιλάω για την προσωπική μου ζωή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Πολιτισμός

Ερήνη Τορνεσάκη: Από την Κρήτη στα βραβεία Grammy με ένα ριζίτικο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άνοιξε πυρ εναντίον ανηλίκων γιατί έκαναν φασαρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και «καρφώθηκε» σε δέντρο – Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι – Συμβολική κατάληψη στην ΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Style

Τα πρώτα λόγια του ανιψιού του Νότη Σφακιανάκη μετά τον θάνατο της Κίλι (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →