Ηράκλειο: 26oC

Δυστύχημα στα Τέμπη: «Πιθανό άγνωστο καύσιμο προκάλεσε πυρόσφαιρα, αιτία η φωτιά για το θάνατο έως 7 ατόμων» – Αναλυτικά το πόρισμα

27.02.2025, 12:16

Aνθρώπινα λάθη, έλλειψη προσωπικού και ελέγχων – Περαιτέρω έρευνα για την πυρόσφαιρα αναφέρει το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη

Την πιθανότητα ύπαρξης άγνωστου καυσίμου που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, τις αστοχίες στη διαχείριση του σημείου του δυστυχήματος όπως η μη ιεροποίησή του και το ότι η μη εφαρμογή της σύμβασης 717 οδήγησε στο δυστύχημα και στον θάνατο 57 ανθρώπων διαπιστώνει το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που παρουσιάζεται αυτή την ώρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με το πόρισμα από την πυρόσφαιρα που προκλήθηκε από το άγνωστο καύσιμο έχασαν τη ζωή τους από 5 ως 7 άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο ενώ πολλοί θάνατοι προήλθαν από μηχανικά αίτια μετά τη σύγκρουση.

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θα σταλεί στον εφέτη ανακριτή προκειμένου να περιληφθεί στη δικογραφία.

Παπαδημητρίου: Η μη ιεροποίηση του χώρου του δυστηχήματος δημιούργησε απώλεια σοβαρών στοιχείων

Κατά την έναρξη του της ανακοίνωσης ο πρόεδρος του ΕΔΟΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν είχε διοικηση και διερευνητές όταν έγινε το δυστύχημα, ενώ τόνισε ότι «το πόρισμα γράφεται με πλήρη ανεξαρτησία και το συμβούλιο το ΕΟΔΑΣΑΑΜ το υιοθέτησε χωρίς να αλλάξει ούτε κόμμα».

«Τα Τέμπη που αποτελούν εθνική τραγωδία, που θέλει κάθαρση, δεν αποτελεί αντικείμενο της έρευνας. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μία αρχή που πρέπει να αναδείξει τα εγκληματικά λάθη που οδήγησε στο να συμβεί αυτό το φρικτό δυστύχημα. Το έργο της τιμωρίας των ενόχων ανήκει στην δικαιοσύνη», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Ασχοληθήκαμε και με τη σύμβαση 717, πέραν όμως αυτής, είναι και η διαχρονική εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου και τα μνημόνια που οδήγησαν στην αποψίλωση του ΟΣΕ από προσωπικό. Σκοπός της διερεύνησης είναι να γίνουν οι συστάσεις ασφαλείας ώστε τα βήματα που ξεκίνησαν κατόπιν της τραγωδίας να γίνει ακόμη πιο γρήγορα, να διορθωθούν πράγματα που λειτουργούν εσφαλμένα ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά τέποιο δυστύχημα ή να υπάρξει ξανά νεκρός στον σιδηρόδορμο».

Κ. Καπετανίδης: Πιθανή η παρουσία άγνωστου καυσίμου

«Η έκθεση 180 σελίδων αν δεν πέσει στις ελληνικές καλένδες θα έχουμε έναν πολύ καλύτερο και ασφαλή σιδηρόδρομο», δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κωνσταντίνος Καπετανίδης, μηχανικός προϊστάμενος μονάδας διερεύνησης ατυχημάτων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

«Εκείνη την ημέρα υπήρχαν βλάβες και συνεχόμενες καθυστερήσεις δρομολογίων. Ο σταθμάρχης είχε να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο αριθμό επικοινωνιών.

Η θέση εργασίας, ο σταθμάρχης δούλευε σε ένα control panel και οι επικοινωνίες έπρεπε να γίνεται στα δεξιά του, δηλαδή δεν έβλεπε τον πίνακα ελέγχου. Είχε επίσης συναισθηματική φόρτιση από προηγούμενο λάθος που είχε κάνει πριν».

Η εντολή αναχώρησης του σταθμάρχη ήταν σωστή. Ο οδηγός έπρεπε να επαναλάβει την εντολή, αλλά δεν το έκανε. Προχώρησε και βρήκε τα κλειδιά διαγώνια, δεν σταμάτησε. Έπρεπε να ρωτήσει. Ο σταθμάρχης του είχε πει «ευθεία». Δεν το έκανε. Δεν γνωρίζουμε γιατί».

«H διαχείριση ικανοτήτων των σταθμαρχών του ΟΣΕ δεν εγγυάται ότι είναι ικανοί για τις εργασίες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Δεν υπήρχε μηχανισμός συστηματικής παρακολούθησης της απόδοσης των σταθμαρχών. Οπότε το προσωπικό εργαζόταν πέρα από το όριο που είναι αποδεκτό», δήλωσε ο κ. Καπετανίδης.

Α. Αλεξάνδρου: Δεν έγινε σωστή χαρτογράφηση του σημείου

«Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός σε επιχειρησιακό επιπεδο κατά τις διακδικασίες έρευνας και διάσωσης. Δεν έγινε σωστή χαρτογράφηση του σημείου. Υπήρξε απώλεια πληροφοριών για την κατανόηση του δυστυχήματος», ανέφερε ο Αστέριος Αλεξάνδρου, προϊστάμενος τμήματος σιδηροδρομικών ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Bart Accou: Βρήκαμε ότι υπήρχε κάποιο καύσιμο

«Η συλλογή των στοιχείων δεν έγινε με τον κατάλληλο τρόπο για να προσδιορίσουμε τον τύπο του καυσίμου. Έγιναν προσωμοιώσεις. Βρήκαμε ότι κάποιο καύσιμο υπήρχε. Αυτό που μεταφερόταν επίσημα δεν δικαιολογεί την πυρόσφαιρα», δήλωσε ο Bart Accou, επικεφαλής ασφάλειας των επιχειρήσεων των σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνέχισε:

«Αυτοί που δουλεύουν στον σιδηρόδρομο ελιναι πολύ αφοσιωμένοι. Γνωρίζουμε ότι γίνονται ενέργειες για ασφαλείς μετακινήσεις, αλλά για να φτάσουμε σε έναν ασφαλή σιδηρόδορμο θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συστάσεις ασφαλείας που αναφέρουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι: Είναι σχεδόν απίθανο τα έλαια σιλικόνης να δημιούργησαν την πυρόσφαιρα και να τροφοδότησαν τη φωτιά

Δείτε ολόκληρο το πόρισμα 

Τι συνέβη με τον σταθμάρχη

Οι αιτιώδεις παράγοντες, είπε, είναι το ότι βάλαμε τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Ο σταθμάρχης Λάρισας, χωρίς πρόθεση, άφησε την αλλαγή στη διαγώνιο. Τι συνέβη και έκανε αυτός ο άνθρωπος τον λάθος χειρισμό, διερωτήθηκε, τονίζοντας πως αυτό ψάχνουμε. «Αυτός ήταν ο ένοχος, δεν το ήθελε όμως», τόνισε. Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την ημέρα «πολύ περίεργη», με πολλά συμβάντα, βλάβες και προβλήματα. Ο άνθρωπος αυτός είχε να αντιμετωπίσει πολλές επικοινωνίες σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ πρόσθεσε πως προβληματική ήταν και η θέση εργασίας του, χωρίς να έχει στο οπτικό του πεδίο τις ενδείξεις που έπρεπε. Ο σταθμάρχης είχε συναισθηματική φόρτιση και επειδή είχε ξανακάνει το ίδιο λάθος, είχε ξαναβάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα αυτό να το έχει συνέχεια στον νου του.

Ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έπρεπε να συνεχίσει ευθεία, στο σημείο που είδε το «κλειδί» στη διαγώνιο, θα έπρεπε να σταματήσει. Είναι μυστήριο το γιατί δεν σταμάτησε, τόνισε ο κ. Καπετανίδης.

Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και η υποστελέχωση, τόνισε ο κ. Καπετανίδης, είναι μεταξύ των αιτιών του δυστυχήματος. Στην Ελλάδα το 2020 υπήρχαν 0,5 εργαζόμενοι ανά χιλιόμετρο σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ στην Ευρώπη είναι δύο εργαζόμενοι ανά χιλιόμετρο, ανέφερε.

Την παρουσίαση του πορίσματος έκαναν:

  • Αστεριος Αλεξάνδρου, Πολιτικος Μηχανικος προϊστάμενος τμήματος Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
  • Bart Accou, Επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σιδηροδρόμων μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
  • Κωνσταντίνος Καπετανιδης, Πολιτικός Μηχανικός Προσταμενος Μονάδας Διερευνήσεως Ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
  • Fabrizio Caprinelli, Project Officer Ευρωπαϊκής Ενωσης Σιδηροδρόμων Μέλος της επιτροπής Διερεύνησης ΕΟΔΑΣΑΑΜ
  • Χρήστος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος παρ Αρείω Παγω Πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ
  • Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται ακόμη δύο πορίσματα: Ένα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τα έλαια σιλικόνης και άλλο ένα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τα τρία βίντεο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα ανακοινωθούν.
Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα