Ηράκλειο: 25oC

Έχουμε όντως ανάγκη να τρώμε περισσότερο τον χειμώνα;

20.01.2024, 3:30

Αλήθεια ή μύθος;

Τους χειμωνιάτικους μήνες έχουμε μια τάση να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό. Κρύο, περισσότερος χρόνος στο σπίτι, πιο βαριά ρούχα, που κρύβουν τα περιττά κιλά. Έχουμε όμως όντως ανάγκη να τρώμε πιο πολύ τον χειμώνα;

Η όρεξη «ανοίγει» με το κρύο

Δεν είναι ακριβώς το κρύο. Είναι που αυτός ο καιρός μάς αναγκάζει να περνάμε περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να επιζητούμε λιχουδιές που θα μας τονώσουν την ενέργεια και θα μας ανεβάσουν τη διάθεση. Συνήθως αυτά που επιζητούμε είναι ανθυγιεινά τρόφιμα και γλυκά, τα οποία μας προσθέτουν θερμίδες.

Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες για να… ζεσταθούμε

Επειδή η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει τον χειμώνα, έχουμε ανάγκη την πρόσληψη ενός σεβαστού αριθμού θερμίδων που θα μας αυξήσουν λίγο τη θερμοκρασία. Το comfort food έχει την τιμητική του τον χειμώνα. Ωστόσο, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι σούπες- που όντως μας ζεσταίνουν-, τα όσπρια αλλά και άλλα πιο υγιεινά και λιγότερο θερμιδογόνα πιάτα.

Η γνώμη των ειδικών

Γενικότερα, το σώμα μας θέλει να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία στους 37 βαθμούς. Τον χειμώνα, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας, καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτήν την υψηλή θερμοκρασία. Επομένως, όταν τρώμε περισσότερο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, αυτό δεν στέκει ακριβώς.

Για να ζεσταθούμε έχουμε την τάση να φοράμε περισσότερα ρούχα και να ανάβουμε τη θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους, οπότε το σώμα μας φτάνει εύκολα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Από την άλλη, λόγω του κρύου, της βροχής και του χιονιού μειώνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μη «σπαταλάμε» αλλού ενέργεια. Οπότε, σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, στην πραγματικότητα δεν έχουμε ανάγκη να φάμε περισσότερο.

Φαγητά που φτιάχνουν τη διάθεση;

Το κρύο και η συννεφιά συνήθως ρίχνουν τη διάθεσή μας, οπότε αναζητούμε τροφές που μας την ανεβάζουν. Αυτές είναι συχνά ανθυγιεινές λύσεις, πλούσιες σε ζάχαρη. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις τροφές με πιο υγιεινές, που θα μας φτιάξουν μακροπρόθεσμα τη διάθεση και θα μας μυήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τη διατροφική ψυχιατρική, οι τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση δεν είναι αυτές που νομίζουμε. Δεν είναι τα γλυκά, το αλκόολ και τα φαστ φουντ αλλά τα φυλλώδη λαχανικά, τα προβιοτικά και τα Ω3-λιπαρά. Εννοείται βέβαια, ότι οι μικρές παρασπονδίες πάντα επιτρέπονται και έτσι λειτουργούν πολύ πιο θετικά στον οργανισμό μας και την ψυχολογία μας.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025, Γερμανία – Σλοβενία 99-91: Το «πάλεψε» η παρέα του Ντόντσιτς, πέρασε το φαβορί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Γιούτα: Συντηρητικός ακτιβιστής – συνεργάτης του Τραμπ δέχτηκε πυρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Σπύρος Κοκοτός: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε παγκόσμιο προορισμό

Διαβάστε περισσότερα