Ηράκλειο: 25oC

Εύκολη συνταγή για καλιτσούνια

10.02.2024, 1:00

Από τον Στέλιο Παρλιάρο

Tα αγαπημένα καλτσούνια από την Κρήτη, γνωστά και ως λυχναράκια, έχουν λεπτή και τραγανή ζύμη και αφράτη, τυρένια γέμιση. Η πασπαλισμένη κανέλα απογειώνει τη γεύση τους!

Δείτε βήμα προς βήμα τη συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
1 αβγό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
χυμός από 1/2 λεμόνι
500 γρ. αλεύρι μαλακό

Για τη γέμιση
800 γρ. μυζήθρα φρέσκια ή ανθότυρο
50 γρ. μέλι
1 αβγό για τη γέμιση (και 1 ακόμα για άλειμμα)
1 κ. γ. κανέλα
λίγος δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να ενωθούν σε ένα μαλακό ζυμάρι, που να πλάθεται. Αν είναι υπερβολικά μαλακό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ σφιχτό και στεγνό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Σε ένα μπολ πιέζουμε τη μυζήθρα με ένα μαχαίρι, να θρυμματιστεί καλά.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το αβγό και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε επάνω τη ζύμη.
  • Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
  • Με ένα μεγάλο στρογγυλό κουπάτ ή με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δίσκους διαμέτρου 9-10 εκ.
  • Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου περίπου 1 κ. σ. από τη γέμιση, έτσι που να σχηματίζει ένα βουναλάκι στη μέση, αλλά να μη φτάνει μέχρι τις άκρες.
  • Γυρνάμε την περιφέρεια της ζύμης προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς να την καλύψουμε, περίπου όπως μοιάζει ένα ταρτάκι.
  • Καθώς γυρνάμε τη ζύμη, την τσιμπάμε με το δείκτη και τον αντίχειρα ανά μισό εκατοστό, έτσι ώστε να πάρει το χαρακτηριστικό ακτινωτό σχήμα.
  • Αλείφουμε τα καλιτσούνια με αβγό, βάζουμε στο κέντρο τους από ένα φύλλο δυόσμου (αν θέλουμε) και τα μεταφέρουμε σε λαμαρίνες, στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-30 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.

TIP
Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες. Μπορούμε να τα φυλάξουμε για περισσότερες μέρες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, σε αεροστεγές δοχείο. Για να γίνει ξανά η ζύμη τους τραγανή, μόλις τα βγάλουμε, θα τα ψήσουμε στους 170°C, στον αέρα, για 5 λεπτά.

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό 54χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Στελεχώνονται με 89 μόνιμους εκπαιδευτικούς τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Λαμία: Αγνοείται 16χρονος – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Σχηματάρι: Φορτηγό συγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Δυστύχημα στην Καστοριά: Ζευγάρι οι δύο 16χρονοι που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Λαμία: Τροχαίο με μητέρα και το ανήλικο παιδί της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Καταδικάστηκε η 19χρονη που άφησε μόνο στο σπίτι τον 5χρονο αδελφό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Αθλητικά

Στην «Αγιά Σοφιά» για το ΑΕΚ-Άντερλεχτ ο Μιχάλης Μπούσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Δολοφονική» αναστροφή λεωφορείου στη Λεωφόρο Σενετάκη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Πλήθος κόσμου στο Ναό Αγίων Ιωάννη του Προδρόμου και Νίκωνος στον Καρτερό (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα