Ηράκλειο: 14oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γραμματικάκης

25.10.2023, 9:29

Προχθές παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια και μπήκε στη ΜΕΘ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο καθηγητής Φυσικής, πρώην πρύτανης και ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης, σε ηλικία 84 ετών που Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης ήταν από το 1982 καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονταν γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Eυρωπαική Ένωση.

Εχει γράψει τέσσερα βιβλία: Την Κόμη της Βερενίκης, που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1· τα Κοσμογραφήματα (εξαντλημένο), την Αυτοβιογραφία του φωτός και, τέλος, τις Συνομιλίες με το φως, όπου η αφήγηση του συγγραφέα για την Γένεση του Σύμπαντος και της ζωής συνοδεύεται από συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς Ελλήνων μουσικών.

Είχε τιμηθεί από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών για την συμβολή του στην Παιδεία και την Επιστήμη και την σύνδεση τους με την Τέχνη.