Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Εγκαινιάστηκε στο Αρκαλοχώρι το Β’ Φωτοβολταϊκό πάρκο της ” Μινώα Ενεργειακής”

25.10.2023, 9:35

Στο έργο έχουν συνδεθεί 250 παροχές, μέσω των οποίων οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις

Τα εγκαίνια του Β’ έργου της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας πραγματοποιήθηκαν  παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους κόσμου. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW σε περιοχή νοτίως του Αρκαλοχωρίου, σε θέση που παραχώρησε ο Δήμος Μινώα, για το σκοπό αυτό.

Στο έργο έχουν συνδεθεί 250 παροχές, μέσω των οποίων οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις, θα λαμβάνουν ρεύμα με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού.

Στην τελετή εγκαινίασης του έργου, παρέστησαν εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χαιρέτησαν την πρωτοπόρο δράση της Μινώα Ενεργειακής και εξήραν το Δ.Σ και τα στελέχη της λόγια το έργο τους. Παράλληλα είπαν ότι, η ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί το καλό παράδειγμα και  εξέφρασαν  την ευχή για νέα έργα και επιτυχίες προς όφελος των πολιτών.

«Είναι το δεύτερο από μια σειρά έργων που θα ακολουθήσουν, επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού. Με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη από τον ήλιο και τον άνεμο επιστρέφουν, ενισχύοντας την τοπική οικονομία»  τόνισαν χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό τους ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ξυλούρης Νίκος εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, καθώς και ο πρόεδρος  της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φραγκιαδάκης Χαράλαμπος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας Παρασύρης Φραγκίσκος, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Αραβιάκης Κώστας και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου και Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

Όπως όλοι ανέφεραν, μέσα από αυτή την δράση, η Μινώα Ενεργειακή αναδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος δρόμος προς την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, και στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, παραδόθηκαν κάρτες δωρεάν ενέργειας από το Β’ έργο της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, με τις οποίες θα καλυφθούν οι ανάγκες τεσσάρων πολύτεκνων οικογενειών της περιοχής. Δίδεται με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία για δωρεάν παροχή ρεύματος για δύο χρόνια, σε ευάλωτα νοικοκυριά, μία δράση σε συνεργασία πάντα με την  Περιφέρεια Κρήτης που στηρίζει το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Των ομιλιών προηγήθηκε Αγιασμός που τελέστηκε από τον αιδεσιμότατο π. Σπύρο εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, Βιάννου, και ο οποίος μετέφερε τις ευχές του κκ. Ανδρέα.

Μετά τα εγκαίνια του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου ακολούθησε στο Πολύκεντρο της Μητρόπολης, η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μελών της” Μινώα Ενεργειακής”.

Στο προωθούμενο έργο της ενεργειακής κοινότητας από πλευράς Περιφέρειας συμμετέχει ενεργά η ειδική σύμβουλος Ερμιόνη Γιαλύτη, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση των εγκαινίων, ενώ ως μέλος του Δ.Σ της ΜΙΝΟΑΝ, είχε την ευθύνη για τον συντονισμό της υβριδικής Γενικής Συνέλευσης.