Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ειδική Μονάδα «1864» στον Ελληνικό Στρατό και συστήματα αντι-drone

10.04.2024, 22:30

Όλα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Συνομιλία ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια και στον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωσταντίνου Φίλη, υπήρξε στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας.

Ενίσχυση οπλικών συστημάτων

Ο υπουργός Άμυνας είπε αρχικά ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά που δεν θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο η τάση της εποχής απαιτεί ενίσχυση των οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, μία τάση που προβλέπει ότι θα διατηρηθεί για τις δεκαετίες που έρχονται».

Ωστόσο, σημείωσε ότι για να γίνει η Αμυντική Βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική θα περάσουν πολλά χρόνια.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική παραγωγή, να παράξουμε δηλαδή τις φρεγάτες που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και να υποστηρίξουμε όλες τις φρεγάτες των χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συντηρηθούν 1,5-2 ναυπηγεία για τα επόμενα 40 χρόνια», εξήγησε. «Η λογική αναζήτησης και παραγωγής προϊόντων από την εγχώρια αγορά είναι πλέον ανάγκη να εφαρμοστεί» συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι στον Ελληνικό Στρατό δημιουργείται ειδικό σώμα πληροφορικής, αντίστοιχης της ισραηλινής μονάδας 8200 για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Επισήμανε πως όταν κάποιος φεύγει από τη μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού, είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό προσόν που μπορεί κάποιος να έχει παγκοσμίως και είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε φτιάξει μια μονάδα περίπου σε αυτά τα πρότυπα, που λέγεται “μονάδα 1864”. Θα θυμηθείτε όχι μετά από πολλά χρόνια, τι θα σημαίνει αυτό στο βιογραφικό ενός νέου ανθρώπου».

Αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής υποδείγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε πως πρέπει να αλλάξει και η δομή των μονάδων και να επιλεγούν τέτοια οπλικά συστήματα που να είναι χρήσιμα στο μοντέρνο σύστημα, όπως drones και αντι-drones.

Τι είπε για την επιχείρηση «Ασπίδες»

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια αν δεν μετέχουμε στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή με το ρόλο που μας αναλογεί. «Δεν γίνεται να περιοριζόμαστε στα στενά γεωγραφικά μας όρια», διευκρίνισε.

Μιλώντας για την Ατζέντα 2030 είπε ότι η αναδιάρθρωση των Ένοπλων Δυνάμεων απαιτεί ανασυγκρότηση δομών, εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων που τις υποστηρίζουν, εκπαίδευση των εφέδρων, επένδυση στις νέες τεχνολογίες, ανάπτυξη του Κέντρου Καινοτομίας Ένοπλων Δυνάμεων.

Στο τραπέζι ελληνοτουρκικά και Κύπρος

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις. Αυτό θα πει ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών. Ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα.

Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια παράνομης κατοχής στο νησί. «Η παραμονή της Τουρκίας στη Κύπρο είναι απολύτων παράνομη και πρέπει η Τουρκία να αποχωρίζει άμεσα. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία σε διεθνείς συναντήσεις και φόρα».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κικίλιας για πυρκαγιές: Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία είναι εγκληματική

Απίστευτο – 71 πυρκαγιές μέσα σε 12 ώρες!

Το 2023 οι πυρκαγιές παγκοσμίως κατέστρεφαν 10 ποδοσφαιρικά γήπεδα το λεπτό

Δήμος Ηρακλείου: Καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν έως 30 Απριλίου