Ηράκλειο: 25oC

Εικόνες τρόμου στην Αγιά Σοφιά – Συγκλονίζει το βίντεο της εκκένωσης

24.04.2025, 19:42

Με τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού είναι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης

Νέα βίντεο ντοκουμέντα έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, από τη στιγμή του δυνατού σεισμού, με το απόσπασμα από την εκκένωση της Αγίας Σοφίας να συγκλονίζει. Όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο, πιστοί και επισκέπτες βγαίνουν πανικόβλητοι έξω από το ναό, ενώ χαρακτηριστική είναι η έκφραση τρόμου του ιμάμη, τη στιγμή της ισχυρής δόνησης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές της Τουρκίας, το επόμενο 24ωρο είναι αρκετά κρίσιμο.

Σύσκεψη Ερντογάν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης (24/4) σε σύσκεψη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τον σεισμό των 6.2 βαθμών στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι σε αυτήν αξιολογήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού.

«Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε απώλειες ζωών. Ως κράτος είμαστε σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται στη φυλακή.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με πολίτες σε καφετέρια της περιοχής Κιαγιτχανέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Συνομίλησε μαζί τους και πήρε πρωινό τσάι.


Κώστας Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη «χρωστάει» έναν μεγάλο σεισμό

Την έντονη ανησυχία του για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που ταρακούνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Απριλίου την Τουρκία, εξέφραζε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα». Παράλληλα, προειδοποίησε ό,τι, «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».

Επιπλέον, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετώπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ. «Φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».

Ερωτηθείς για το εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Πόλη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα