Μια διαιτολόγος εξηγεί τις διαφορές
Στην τροφική αλλεργία, συγκεκριμένες ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αναγνωρίζονται λανθασμένα από τον οργανισμό ως απειλή. Αυτό προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παράγει αντισώματα που δρουν κυρίως στο αναπνευστικό, το γαστρεντερικό σύστημα και το δέρμα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά ή μερικές ώρες μετά την κατανάλωση του τροφίμου και αφορούν:
• Δερματικούς ερεθισμούς (εξανθήματα, φαγούρα, κόκκινο ή πρησμένο δέρμα ή και μάτια)
• Γαστρεντερικές διαταραχές (κοιλιακό άλγος, διάρροια, έμετο, οίδημα χειλιών ή γλώσσας)
• Αναπνευστικά συμπτώματα (ρινίτιδα, φτέρνισμα, οίδημα στον λάρυγγα, βήχα)
• Αναφυλαξία (οίδημα, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και λιποθυμία). Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη αντίδραση που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.
Οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι:
• Ψάρια, οστρακοειδή, θαλασσινά
• Ξηροί καρποί
• Σόγια
• Αυγά
• Γάλα
• Σιτάρι
Για την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας, είναι σημαντικό να αποφεύγονται ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες οι επίφοβες τροφές που την προκαλούν. Η τροφική αλλεργία αντιμετωπίζεται με χορήγηση επινεφρίνης ή κορτιζόνης, αλλά αν πρόκειται για ήπια αλλεργία, συνήθως χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα.
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Ο γραμματέας που «φεύγει με το κεφάλι ψηλά» και ο δήμαρχος που «δεν αντέχει συνεργάτες με άποψη»
Σεισμός τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Κρήτης
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα