Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Έξι σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας στα ζευγάρια

10.07.2024, 23:00

Τι είναι η συναισθηματική ωριμότητα;

Για να λειτουργήσει μια σχέση, πρέπει να είστε συναισθηματικά ώριμοι. Αλλά πώς ξέρετε αν οι σύντροφοί σας είναι ικανοί να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους με τον σωστό τρόπο;

Όπως υποστηρίζει η Louise Lebouer στο Psychologies.com, η επικοινωνία, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη συγκαταλέγονται στα θεμέλια που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας σταθερής σχέσης. Αλλά ενώ υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να οικοδομηθούν από κοινού, ο κάθε σύντροφος πρέπει επίσης να κάνει την απαραίτητη δουλειά για να μπορέσει η σχέση να ανθίσει. Η συναισθηματική ωριμότητα είναι ένα από αυτά.

Σε προσωπικό επίπεδο, η συναισθηματική ωριμότητα σας επιτρέπει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να είστε σε θέση και να τα εκφράσετε. Ως ζευγάρι, σας επιτρέπει επίσης να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα για να επικοινωνείτε καλύτερα και να προχωράτε μαζί.

Τι είναι η συναισθηματική ωριμότητα;

«Δεν θα πω ψέματα, μερικές φορές είναι δύσκολο να είσαι συναισθηματικά ώριμη», προειδοποιεί η ψυχοθεραπεύτρια Tonya Lester στο Psychology Today. Και δικαιολογημένα, το να είσαι συναισθηματικά ώριμη δεν σημαίνει ότι όλα τα συναισθήματα είναι μετρημένα και εν μέρει εκφρασμένα. «Η συναισθηματική ωριμότητα απαιτεί να διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις μας ακόμα και όταν νιώθουμε να μας κατακλύζουν τα συναισθήματα», υπενθυμίζει η ψυχοθεραπεύτρια.

Για να αναγνωρίσουμε ένα άτομο που έχει επιτύχει μια μορφή συναισθηματικής ωριμότητας, η ειδικός εξηγεί ότι οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους, είναι ικανοί να συναισθανθούν τον εαυτό τους και τους άλλους και γνωρίζουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Συναισθηματικά ώριμοι εταίροι

Ως ζευγάρι, η συναισθηματική ωριμότητα μπορεί να βιώνεται διαφορετικά. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δια βίου διαδικασία και μια δύναμη που πρέπει να αναπτυχθεί ως ζευγάρι. «Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι δουλεύουν συνεχώς πάνω σε διάφορες συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες που τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν αγχωτικές ή εχθρικές καταστάσεις και να επιλύουν με επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Eri Nakagami για το Very Well Mind. Και ο έγγαμος βίος μπορεί να διαταράξει τη συναισθηματική μας ισορροπία και να μας αναγκάσει να ξαναμάθουμε πώς να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και αυτά του άλλου ατόμου.

Υπάρχουν διάφορα σημάδια μιας μορφής συναισθηματικής ωριμότητας στη σχέση σας, όπως και σε όλες τις άλλες σχέσεις σας:

«Μερικές φορές έρχεστε σε σύγκρουση, αλλά έχετε κατά νου ότι είστε μια ομάδα», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Susanne Wolf σε μια ανάρτηση στο Instagram. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει ένα σημείο διαφωνίας, ο ένας από τους δύο δεν προσπαθεί να «κερδίσει» την αντιπαράθεση και ότι οι δύο σας προσπαθείτε να βρείτε μια λύση από κοινού.

Ακούτε ο ένας τον άλλον: «Δεν μιλάω για μεγάλη, βαριά, έντονη ακρόαση», η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε επιδόσεις και όχι σε γνήσια ακρόαση, προειδοποιεί η κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson για το Business Insider. «Εννοώ ότι ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο απλώς σου δίνει τον χώρο και τον χρόνο να εκφράσεις τις σκέψεις σου», εξηγεί.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του: “Οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας είναι σε θέση να ζητούν εύκολα συγγνώμη, να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να λογοδοτούν για τις πράξεις τους κατανοώντας και αποδεχόμενοι τις συνέπειες”, εξηγεί η Lisa Lawless, κλινική ψυχολόγος, για το Very Well Mind. Επιπλέον, αλλάζουν την επιβλαβή συμπεριφορά τους επειδή βλέπουν τα λάθη ως μια ευκαιρία να αναπτυχθούν και να μάθουν».

Εκφράζετε τα συναισθήματά σας: Σε μια σχέση όπου οι σύντροφοι είναι συναισθηματικά έξυπνοι, ο καθένας καταφέρνει να εκφράζει τα συναισθήματά του, ακόμη και το θυμό, καταφέρνοντας να μην πληγώνει τον άλλο και μοιράζοντας αντί να κατηγορεί ή να ενοχοποιεί, σημειώνει η Robyn Smith, coach σχέσεων, για το PsychCentral.

«Ξέρετε πώς να αφήσετε την άμυνά σας να πέσει και να είστε ευάλωτοι, ακόμη και όταν αυτό σας φοβίζει», προσθέτει η Susanne Wolf.

Αναγνωρίζετε την ανωριμότητά σας: Κανείς δεν είναι απόλυτα ώριμος συναισθηματικά και μπορεί να γίνουν λάθη. Το κλειδί είναι να τα αναγνωρίζετε. Όταν εμπλέκεστε σε συναισθηματικά ανώριμη αντιδραστικότητα, δεν αισθάνεστε καλά μέσα σας”, λέει η Lindsay Gibson. Αισθάνεστε αγχωμένοι, τεταμένοι και άκαμπτοι και ότι ο άλλος πρέπει να αλλάξει, αλλιώς δεν πρόκειται να ξεφύγετε».

Πηγή: ertnews.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα