Ηράκλειο: 20oC

Ελαιόλαδο με… σφραγίδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

10.12.2024, 12:05

Αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις για την ονομασία και την ετικέτα του προϊόντος

Σε τενεκέδες έχει ήδη μπει το πρώτο λάδι του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο από την έκθεση δοκιμών χημικής ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων με καρπούς ελαιόδεντρων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

Η διεύθυνση Πρασίνου αποφάσισε για πρώτη φορά να προχωρήσει στη συγκομιδή της ελιάς και να δοκιμάσει να παράξει ελαιόλαδο, ώστε να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς.

Δείτε φωτογραφίες από την παραγωγή του λαδιού:

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έβγαλε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», ενώ αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις για την ονομασία και την ετικέτα του προϊόντος.

Κατά τη διαδικασία της συγκομιδής, μαζεύτηκαν περίπου 1.100 κιλά ελιάς από τα δέντρα που είναι φυτεμένα στο παραλιακό μέτωπο, στην οδό Αγγελάκη, στο δημαρχιακό μέγαρο, στη Μονή Βλατάδων, στη Ροτόντα, στα πανεπιστήμια, στην Τριανδρία και στο Ντεπώ. Τα προϊόντα οδηγήθηκαν στο ελαιοτριβείο «Αφοι Λέμπερου» στην Επανομή, που προσέφερε στον δήμο δωρεάν τη διαδικασία, και τελικά παράχθηκαν 175 λίτρα λάδι.

Παράλληλα, έγιναν και οι απαραίτητες αναλύσεις από το ΑΠΘ, από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο λάδι με οξύτητα 0,80 χαρακτηρίζεται πέραν του «εξαιρετικά παρθένου» και είναι βιολογικό, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους ψεκασμός.

«Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως πήγε πολύ καλά η πρώτη μας δράση. Φυσικά θα επαναληφθεί και του χρόνου. Έγινε μια πρώτη καταγραφή των ελαιόδεντρων του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία τους επόμενους μήνες θα κλαδευτούν έτσι ώστε την καινούργια χρονιά να καρποφορήσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, αυτό το διάστημα αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις τόσο για την ονομασία του λαδιού όσο και για την ετικέτα της φιάλης. Στόχος είναι να δοθεί ένα όνομα στο ελαιόλαδο και να σχεδιαστεί μια ετικέτα που θα συνδυάζει το προϊόν με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε με το που «καθίσει» το κατακάθι στους τενεκέδες, να μπορέσει το λάδι να μπει και σε μπουκάλια.

πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Διακοπές ρεύματος αύριο Παρασκευή 3 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η ενδεκάδα των πράσινων κόντρα στην Γκόου Αχέντ Ιγκλς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πολιτική

Κοβέσι: ΟΠΕΚΕΠΕ, «ακρωνύμιο της διαφθοράς» – Η Εισαγγελία που ήρθε για να μείνει και οι κανόνες του παιχνιδιού που έχουν αλλάξει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Υγεία

Πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή βήμα-βήμα (video)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Οικονομία

Βουλή: Πότε θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τι θα αναφέρει για ανάπτυξη και κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ξεκίνησε αντικατάσταση σωληνώσεων στο νοσοκομείο Χανίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Υγεία

Νέα γραμμή για την άμεση πληροφόρηση θεμάτων υγείας – Δείτε αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Έλλη Κοκκίνου: «Ο γιος μου είναι αντράκι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Αθλητικά

Η FIFA δεν σκοπεύει να αποβάλει το Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κόσμος

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Μετακινείται με ηλεκτρικό πατίνι στο κάστρο του Ουίνδσορ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →