Το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση του
Το ελαιόλαδο διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά όταν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα το πολύ στους 170° Κελσίου.
Πολλοί και πολλές είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα κλπ., καθώς είναι γνωστό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν ορισμένα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά, και στις κατάλληλες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για το μαγείρεμα.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λίπη, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολλαπλές μλέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου παθήσεων, ειδικότερα των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.
Πηγή: freepik
Το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά
Όλα τα λάδια έχουν ένα σημείο καπνού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να καπνίζει και να χάνει τη θρεπτική του αξία και τη γεύση του.
Το μέσο σημείο καπνού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι στους 170°C (βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με την ειδικό τροφίμων Jessica Gavin.
Η ίδια τονίζει ότι οποιαδήποτε θερμότητα μπορεί να προκαλέσει απώλειες θρεπτικών συστατικών, αλλά το ελαιόλαδο διατηρεί μεγάλο μέρος της αξίας του όταν χρησιμοποιείται κάτω από ορισμένες θερμοκρασίες.
«Ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χάσει ορισμένα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνεται, περίπου 40% στους 120°C και έως 75% στους 170°C, μελέτες δείχνουν ότι η συνολική περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες παραμένει αρκετά σταθερή», λέει.
«Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο σταθερό στη θερμότητα, ξεπερνώντας ακόμη και τα έλαια με υψηλότερα σημεία καπνού, χάρη στα αντιοξειδωτικά του και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά», προσθέτει η ειδικός.
Σημειώνει ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα λαχανικών όπως πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνα και κολοκύθα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κυρίως μέσω σοταρίσματος ή τηγανίσματος, αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών των λαχανικών.
Πηγή: freepik
Το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση του
Σύμφωνα με έναν άλλον ειδικό τροφίμων, τον Jonathan Deutsch, το μαγείρεμα και το τηγάνισμα μπορεί να επηρεάσουν και την γεύση του ελαιόλαδου.
«Μέρος της περιεκτικότητας σε βιταμίνες μπορεί να καταστραφεί από την υπερβολική θερμότητα. Αλλά αυτό που πραγματικά καταστρέφεται από την υπερθέρμανση του ελαιολάδου είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που κάνουν το ελαιόλαδο τόσο νόστιμο», όπως υποστηρίζει.
Για να αξιοποιήσετε πλήρως τη γεύση και τα θρεπτικά του στοιχεία, η Jessica Gavin συνιστά να το χρησιμοποιείτε ωμό.
«Δοκιμάστε να το περιχύσετε πάνω από ψητά λαχανικά, ζυμαρικά, πίτσα, κρέας, θαλασσινά ή πατάτες ή χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες. Θα διατηρήσετε περισσότερα αντιοξειδωτικά και θα απολαύσετε την πλούσια γεύση του», λέει.
«Όταν μαγειρεύετε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας, το κλειδί είναι να μην θερμαίνεται ή να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία και να μαγειρεύεται αργά», τονίζουν οι ειδκοί.
Πηγή: iatropedia.gr

Δημοφιλή
Λασίθι: «Βροχή» οι μπαλωθιές σε γλέντι λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που... «έσκισε» τον ουρανό της πόλης
Σοκ και θλίψη για τον θάνατο της 26χρονης Μαρίνας στον ΒΟΑΚ - Ο οδηγός κάνει like στις αναρτήσεις για την αδελφή μου» λέει η οικογένεια
Βορίζια: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει
Η Κρητικοπούλα που «μάγεψε» με τον χορό της - Δείτε το βίντεο
Βορίζια: Ταυτοποιήθηκε το άτομο που έβαλε τη βόμβα και ξεκίνησε το μακελειό - Σε ποια οικογένεια ανήκει
Βορίζια: Μαρτυρία «βόμβα» του 25χρονου Φραγκιαδάκη
Το σκοτεινό παρελθόν του Φανούρη Καργάκη: Ο καβγάς που οδήγησε στον θάνατo έναν 59χρονο
Βορίζια: Η μητέρα του 39χρονου νεκρού επιτέθηκε στην αδερφή της 56χρονης «Με έλεγε βρώμα και μπ… τα παιδιά μου» (βίντεο)