Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Έλεγχος για την αξιοποίηση των οικίσκων στο Αρκαλοχώρι

25.10.2023, 8:19

Απάντηση Χρήστου Τριαντόπουλου στην ερώτηση του Μανώλη Συντυχάκη στη Βουλή

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντυχάκη, σχετικά με τον σεισμό του 2021 στο Αρκαλοχώρι και πως έχει διαμορφώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων σήμερα, απάντησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως “από την πρώτη στιγμή για την αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστη το Αρκαλοχώρι ήμασταν εκεί” και πως “ξεκινήσαμε ουσιαστικά την υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης το συντομότερο δυνατόν, με συχνή παρουσία στο πεδίο, με στόχο η στήριξη να φτάσει γρήγορα και δίκαια σε όσους την έχουν ανάγκη. Μάλιστα, ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης αποκατάστασης με συχνότατη παρουσία στο πεδίο”.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι “αθροιστικά, η πρώτη αρωγή έφτασε τα 66 εκατ. ευρώ” και πως “δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η υποβολή των σχετικών φακέλων από αρκετούς πολίτες της περιοχής, με αποτέλεσμα – προς διευκόλυνσή τους – να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή από δύο έτη σε τρία έτη” καλώντας τους να υποβάλλουν τους φακέλους το συντομότερο δυνατόν.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, επισήμανε ότι “το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής για να επισκευάσουν τα σπίτια τους οι πολίτες” αναφερόμενος στο ζήτημα που σχετίζεται με τις ελλείψεις τους φακέλους, αλλά και θέματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων, αλλά και ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις.

“Υπάρχει ζήτημα, που δεν καθορίζεται από τον τελευταίο μήνα που ναι, τα στελέχη του τοπικού γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών μετέβησαν στη Θεσσαλία για τις αυτοψίες, λόγω των αναγκών και των συνθηκών, αλλά σταδιακά επιστρέφουν και συνεχίζουν το έργο τους στην Κρήτη” ανέφερε ο υφυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός ανέλυσε τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Αρκαλοχώρι και οδηγούν στην καθυστέρηση των διαδικασιών, ενώ κατέστησε σαφές ότι, για το σχήμα της κρατικής αρωγής ισχύει και εφαρμόζετε ότι προβλέπεται και για όλες τις υπόλοιπες περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ότι “και στο Αρκαλοχώρι θα ισχύσει ό,τι ισχύει και σε όλες τις περιοχές που χτυπιούνται από φυσικές καταστροφές” και πως “αυτό θέλω να το καταστήσω ξεκάθαρο και αυτό ισχύει και στο σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε με μια εκτεταμένη διαδικασία ελέγχων και αυτοψιών, αλλά και με τη δημιουργία τοπικού Γραφείου στην περιοχή της Γενικής Διεύθυνσης και Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, το οποίο θα ενισχυεί και από τα Χανιά, αλλά σχεδιάζουμε να ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον προσωπικό”.

Επίσης ο κ. Τριαντόπουλος ξεκαθάρισε ότι για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων έχουν υποβληθεί 2.428 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής και έχουν εκδοθεί μόνο 38 άδειες, ενώ οι υπόλοιποι φάκελοι επισκευής των πληγέντων κτηρίων παρουσιάζουν ελλείψεις ως προς τα απαιτούμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, δικαιολογητικά. Επιπλέον ανέφερε ότι έχουν αποσταλεί 930 έγγραφα που αφορούν ελλείψεις δικαιολογητικών, ενώ 1.149 ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν άμεσα για τις ελλείψεις στην κατάθεση του φακέλου με φύλλο πληρότητας, ανακοινώνοντας ότι για όλα αυτά τα ζητήματα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη περίοδο, μία ακόμη ενημερωτική προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις.

“Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις -λίγες- που δεν υπάρχουν ζητήματα στον φάκελο και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οπότε δρομολογούνται οι αποφάσεις για το επόμενο στάδιο της στεγαστικής συνδρομής” επισήμανε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι “στεκόμαστε στα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Αρκαλοχώρι δεν σημαίνει ότι το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, όπως το βρήκαμε και το παραλάβαμε, δεν χρήζει βελτίωσης και εκσυγχρονισμού. Σίγουρα θέλει και επεξεργαζόμαστε την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, μέσα στην επόμενη περίοδο, σε συνέχεια και σχετικής επεξεργασίας που έχει γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ετοιμάσει κατά την προηγούμενη θητεία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών” και πως “θα πρέπει να δούμε εκ νέου και τη διαδικασία κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, όπου το εγχείρημα μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο για να υλοποιήσει, δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θέλαμε να είχε προχωρήσει”. Μάλιστα ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι “δεν έχουν κατεδαφιστεί όλα τα ετοιμόρροπα κτήρια από το Δήμο” και πως “τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της συνεργασίας με την Περιφέρεια σε αυτό το πεδίο για να προχωρήσουν γρήγορα”.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέθηκε επιπρόσθετα και στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο που όπως είπε είναι “γνωστό σε όλους από την αρχή, τόσο ως προς τους δικαιούχους ιδιοκτήτες των σπιτιών όσο και ως προς τους δικαιούχους ενοικιαστές” και πως “δεν κάνουμε διακρίσεις και επειδή είχαμε εντοπίσει τις αρρυθμίες ως προς την υλοποίηση του πλαισίου και ενδεχόμενη εκμετάλλευση αυτού από πολίτες που δεν έπρεπε, ήδη η αρμόδια υπηρεσία έκανε ελέγχους, όπως και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους και είναι ίδιοι και ξεκάθαροι, για να αποτρέψουν όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις σε βάρος συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους, για να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου, με δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά με όλους» κατέληξε ο κ.Τριαντόπουλος.