Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Έλλειψη εργαζομένων στην ελληνική βιομηχανία

10.10.2023, 11:14

Πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων και στη βιομηχανία, σε παραδοσιακές θέσεις εργασίας

Οι κενές θέσεις στη βιομηχανία στη χώρα μας, φτάνουν αυτή τη στιγμή τις 90.000 και κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια του «Βιομηχανικού Συνεδρίου». Όπως εξήγησε δε, κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια έως πέντε χρόνια, θα δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε μια φάση μετασχηματισμού της εργασίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περίπου 69 εκατ. νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, από δουλειές που σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικά, θα δημιουργηθούν έως το 2027, αλλά ταυτόχρονα, θα καταργηθούν 83 εκατ. τρέχουσες θέσεις εργασίας από τις παραδοσιακές δουλειές».

Εκτίμησε ακόμη ότι το πρόβλημα των ελλείψεων στην αγορά εργασίας δεν λύνεται απλά με την αύξηση μισθών, εξηγώντας χαρακτηριστικά ότι εάν μια οικονομία χρειάζεται 10 τεχνικούς και έχει 5 και μια επιχείρηση αυξήσει τους μισθούς απλά θα πάρει έναν εργαζόμενο από κάπου άλλου, αλλά η έλλειψη θα παραμείνει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι υψηλότερες αμοιβές σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα από το κράτος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστροφή επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.