Ηράκλειο: 18oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την νόσο των κλιματιστικών

04.04.2024, 13:22

Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Η νόσος των Λεγεωναρίων, ή λεγεωνέλλωση, ονομάζεται επίσης “νόσος των κλιματιστικών”. Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους πνεύμονες.

Το βακτήριο που ευθύνεται για τη νόσο των Λεγεωναρίων ονομάζεται Λεγιονέλλα.

Πώς μεταδίδεται η νόσος

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αλλά από την εισπνοή των παθογόνων βακτηρίων. Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό είναι πιο επιρρεπή στη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται συνήθως δύο έως δέκα μέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο Λεγιονέλλα και είναι τα εξής:

  • πονοκέφαλος
  • μυϊκός πόνος
  • ρίγη
  • πυρετός 40°C ή και παραπάνω

Από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα εκδηλώνεται επίσης:

  • βήχας (με βλέννα/αίμα ή χωρίς)
  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια
  • πνευματική σύγχυση

Ποια είναι τα αίτια

Στη φύση, τα βακτήρια Λεγιονέλλα ζουν στο έδαφος και στο νερό, αλλά σπανίως προκαλούν λοιμώξεις. Σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, αναπτύσσονται εύκολα σε συστήματα στα οποία υπάρχει νερό, όπως τζακούζι και μονάδες κλιματισμού, γι’ αυτό και η λεγεωνέλλωση αποκαλείται συχνά «νόσος των κλιματιστικών».

Η λοίμωξη είναι δυνατό να συμβεί από οικιακά συστήματα, ωστόσο είναι πιθανότερη σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω της πολυπλοκότητας και της έκτασης των συστημάτων, που επιτρέπουν την ευκολότερη και μεγαλύτερη εξάπλωση των βακτηρίων.

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο ΕΟΔΥ δίνει συμβουλές πρόληψης των ταξιδιωτών που έρχονται στην Ελλάδα για τη νόσο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ θα διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες με θέμα: «Πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα» για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων σε συνεργασία με υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών.

Για το έτος 2024 έχουν προγραμματισθεί να γίνουν ημερίδες με θέμα «Πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα» για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων των παρακάτω νησιών.

ΕΟΔΥ ημερομηνίες ημερίδων

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι βρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: eody.gov.gr/disease/legionellosi/

Πηγή: flash.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιός δυτικού Νείλου – Κρήτη: ‘Ετσι πολεμούν από αέρος τα κουνούπια

Μεγάλη η πτώση στους δείκτες της πανδημίας μετά από 4 χρόνια

Πάτρα: Σε αυξημένη επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ για τη μηνιγγίτιδα