Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Εορταστικό τραπέζι: Πώς ψήνουμε το τέλειο ρολό στον φούρνο χωρίς να στεγνώσει;

24.12.2025, 20:45

Μία πολύ ευέλικτη επιλογή

Το ρολό είναι ένα είδος πιάτου που επιλέγουμε συχνά, είτε όταν προετοιμάζουμε ένα εορταστικό τραπέζι, είτε όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο ψητό στον φούρνο .

Πρόκειται, δε, για μία πολύ ευέλικτη επιλογή, αφού μπορούμε να το ετοιμάσουμε με οποιοδήποτε είδος κρέατος μάς αρέσει.

Μπορούμε, δηλαδή, να διαλέξουμε ανάμεσα σε μοσχάρι, σε χοιρινό ή σε κοτόπουλο, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ενώ εάν θέλουμε κάτι πιο ξεχωριστό, μπορούμε να επιλέξουμε αρνί ή κατσίκι, τα οποία είναι πιο άπαχα και δίνουν στο πιάτο έναν διαφορετικό χαρακτήρα.

Ποια κομμάτια κρέατος διαλέγουμε για ρολό

  • Μοσχάρι: Λάπα, καπάκι σπαλομπριζόλας, ελιά
  • Χοιρινό: Λαιμός, μπούτι, σπαλομπριζόλα, πανσέτα
  • Κοτόπουλο: Μπούτι, στήθος
  • Αρνί ή Κατσίκι: Μπούτι

Η προετοιμασία

Όλα τα παραπάνω μέρη κρέατος πρέπει να είναι χωρίς κόκαλο, ενώ θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να τα κόψει και να τα ανοίξει έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε σε ρολό.

Στη συνέχεια μπορούμε να τα μαρινάρουμε με μπαχαρικά, φρέσκα μυρωδικά, κρασί, μουστάρδα ή οποιαδήποτε άλλη σάλτσα.

Αφού επιλέξουμε τα υλικά της γέμισης, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα και κάποιο ημίσκληρο τυρί, τα απλώνουμε στο κρέας, το τυλίγουμε, το δένουμε πολύ καλά με σπάγκο για να μη βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο, και το βάζουμε στον φούρνο. Αν θέλουμε να σοτάρουμε κάποια υλικά εκ των προτέρων, θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση.

Το ψήσιμο

Το πιο σημαντικό είναι το ψήσιμο και συγκεκριμένα ο χρόνος που χρειάζεται κάθε είδος κρέατος.

Το μοσχάρι χρειάζεται περίπου 2 ώρες σκεπασμένο σε γάστρα ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και στην συνέχεια 1 ώρα ξεσκέπαστο.

Το χοιρινό χρειάζεται 1,5 ώρα σκεπασμένο και 1 ώρα ξεσκέπαστο.

Το κοτόπουλο θέλει 2 ώρες συνολικά.

Και τα τρία παραπάνω είδη κρέατος συνήθως ξεκινάμε να τα ψήνουμε στους 170°C-180°C βαθμούς και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία όταν τα ξεσκεπάσουμε για να ροδίσουν.

Το αρνί ή το κατσίκι ψήνονται ιδανικά σε γάστρα. Ωστόσο, εάν δεν έχουμε, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 4 ώρες, στους 170°C βαθμούς στον αέρα, και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε για 30 λεπτά, όπως αναφέρει το cantina, για να ροδίσει.

πριν από 1 λεπτό
Style

Εορταστικό τραπέζι: Πώς ψήνουμε το τέλειο ρολό στον φούρνο χωρίς να στεγνώσει;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Μαρία Παππά: Συγκλονίζει ο σύντροφος της αεροσυνοδού που έχασε τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά και την Αττική παραμονή Χριστουγέννων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Χαβάη: Απίστευτα πλάνα από την έκρηξη ηφαιστείου – Εκτόξευσε λάβα σε ύψος 420 μέτρων (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στην Πάτρα: Υπάλληλοι κλείδωσαν δράστη μέσα σε σούπερ μάρκετ – Έκλεβε προϊόντα από τα ράφια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Άγρια επίθεση σε 61χρονο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρό 7χρονο αγόρι μετά από τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Τα μηνύματα των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας για τα Χριστούγεννα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κόσμος

Συνελήφθη πρεσβευτής της Πολωνίας – Ύποπτος για υπόθεση πλαστών πτυχίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ώρες αγωνίας εξακολουθεί να ζει η οικογένεια του 33χρονου γιατρού

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →