Ηράκλειο: 18oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

‘Ερχεται μείωση των επιτοκίων παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

04.04.2024, 2:34

Αναμένεται τον Ιούνιο 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑΤζερόμ Πάουελ, υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα δεν γίνεται πιο ανεκτική όσον αφορά τον υψηλότερο πληθωρισμό, παρ’ όλο που οι τελευταίες προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής αύξησαν τις προοπτικές του πληθωρισμού για το τρέχον έτος χωρίς να προκαλέσουν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι της Fed και άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Πάουελ πλησιάζει μια δύσκολη συγκυρία, προσπαθώντας να συμβιβάσει τους οικονομικούς κινδύνους, τη διχασμένη ομάδα των μελών της Fed και το ευρύ κοινό που περιμένει τώρα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα επερχόμενα στοιχεία μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξουν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί προς τον στόχο του 2% από τώρα έως τότε.

Άλλοι βλέπουν στον ορίζοντα επιβράδυνση της οικονομίας και αποδυνάμωση της αύξησης της απασχόλησης, ωθώντας τη Fed να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να στηρίξει την αγορά εργασίας.

Πάραυτα, ακόμη και αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν και η οικονομία παραμείνει ισχυρή, η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση τον Ιούνιο, διαμορφώνοντάς την ως μια δυνητικά εφάπαξ προσαρμογή και όχι ως το εναρκτήριο λάκτισμα μιας σειράς μειώσεων, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλάριντα.

Η εκ των προτέρων αιτιολογία των μειώσεων των επιτοκίων που αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε, θα ήταν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απλώς διατηρούν τα επιτόκια σε αντιστοιχία με την πτώση του πληθωρισμού.

πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι καταναλωτές στρέφονται σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα

Στην τελική ευθεία η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Αγροτικό ρεύμα: Από 1η Απριλίου σε ισχύ